Du er her

  • Hjem
  • /
    En «utslippsfri kyst»

En «utslippsfri kyst»

LITT AV HVERT: En norsk «utslippsfri kyst» vil være mulig i 2040, mener miljøstiftelsen Bellona, som imidlertid ser at mye må gjøres for at muligheten skal bli til virkelighet.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

En forsterket infrastruktur for fornybar energi i havnene er en forutsetning for å lykkes, ifølge Bellona.

«Havnene må kunne tilby flere alternativer som for eksempel landstrøm når skipene ligger ved kai, ladestasjoner til de som har store batteripakker samt mulighet for forsyning av nye karbonfrie energibærere som hydrogen, ammoniakk eller andre løsninger», sier Jan Kjetil Paulsen, seniorrådgiver i Bellona, i en pressemelding.

Sammen med Nelfo og Elektroforeningen har Bellona i forbindelse med Arendalsuka utarbeidet «10 bud for elektrifisering av norskekysten»:

  1. Overordnet mål: Norskekysten skal være utslippsfri innen 2040.

  2. Lag en nasjonal plan for infrastruktur:

    • Havna som forsyningspunkt for fornybar energi: Landstrøm, ladestrøm, hydrogen og andre klimanøytrale energibærere, også for landtransport.

    • Kystgrid: Sørge for at strømnettet på kysten oppgraderes med tilstrekkelig kapasitet.

  3. Innfør «elbil-virkemidler» til sjøs. For eksempel redusert havneavgift, fritak for elavgift, og subsidiert landstrøm og ladestrøm i en overgangsperiode.

  4. Avvikle støtteordninger for bruk av fossil energi. For eksempel bør refusjon av mineraloljeavgiften for fiskere erstattes med støtte til ombygging og nybygging av elektriske fartøy.

  5. Utstyre nettselskapene med mandat og økonomi til å føre nok elektrisk kraft til havnene.

  6. Etablere nasjonale retningslinjer for salg av strøm til skip.

  7. Gradvis øke avgiftene på bruk av fossil energi, og disponere avgiftsmidlene i fond som finansierer infrastruktur og maritime nullutslippsløsninger.

  8. Bidra til kompetanseheving og forskning rundt maritime nullutslippsløsninger.

  9. Utvikle ny eksportindustri, verdiskapning og arbeidsplasser.

  10. Ta en lederrolle i IMO, EU og andre organer for å harmonisere internasjonalt lovverk og standarder for landstrøm og ladestrøm.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS