Du er her

Teknologi

 • NÆRBLIKK - omveltninger i drosjenes verden:

  Ny teknologi møter gamle reguleringer

  Drosjer og piratvirksomhet er ofte i mediene. Den viktigste grunnen er nok at app-teknologi og sosiale medier har redusert transaksjonskostnadene ved å koble en villig passasjer til en villig sjåfør for en enkelt reise. Spørsmålet blir om vi skal tilpasse reglene til teknologien – eller tilpasse teknologien til reglene.

 • Pilotprosjekt i Chicago:

  Overvåker luftkvalitet og fotgjengertrafikk

  Ved hjelp av sensorer som festes til trafikk- og lyktestolper i byens sentrum, skal både forskere og publikum få vite i sanntid hvordan været og luftkvaliteten er akkurat der, akkurat nå - og hvor mange fotgjengere det er i området...

 • En ellevill idé nærmer seg realitet

  Den programmerbare veien som er selvforsynt med strøm

  Legg merke til navnet, Scott Brusaw, elektroingeniøren som nå nå ser ut til å få virkeliggjort guttedrømmen sin - å få bygge elektriske veier som er "intelligente", som ikke må brøytes og som forsyner seg selv med energi - med litt til overs for annen bruk.

 • Stor nedgang fra 2000 til 2012

  Hvorfor færre blir drept og hardt skadd i trafikken

  Fra 2000 til 2012 var det en sterkere nedgang i antall drepte og hardt skadde i trafikken enn i noen tilsvarende periode etter 1970. Sikrere biler og lavere fart er de viktigste forklaringene på nedgangen, men mange andre faktorer har også bidratt. Noen av dem vil fortsette å bidra til lavere skadetall i årene som kommer.

 • De legger igjen digitale spor:

  Treningssyklister kan bidra til bedre sykkelbyer

  Alt ligger til rette for at byplanleggere kan gjenbruke våre digitale spor til å planlegge framtidens byer.

 • TØI 50 år:

  Sjefen ser fremover

  - Vi kommer til å se nye forskningsmetoder og kanskje nye måter å organisere forskning og innovasjon på, sier TØI-sjefen, Gunnar Lindberg, i forbindelse med TØIs 50-årsjubileum.

 • KRONIKK - Ännu ett Stockholmssyndrom?

  Hur trängselavgifterna gick från otänkbara till okontroversiella

  «Effektivitet i transportsektorn kunde knappast väcka engagemang hos väljarna – men det kunde definitivt miljöfrågor,» skriver kronikkforfatteren.

 • Edruelige regnestykker

  Trygve Hegnar og Øystein Stray Spetalen har fått betydelig medieoppmerksomhet omkring sitt regnestykke om hva elbilsatsingen koster det norske samfunnet – eller, rettere sagt, den norske staten. De hevder at hver Tesla Model S som selges i Norge, koster oss ca. én million kroner i avgiftstap. Når vi har fått 50 000 elbiler på vegene, vil skattetapet følgelig være 50 milliarder kroner ...

 • Euro 6/VI-teknologi og dieselmotorer:

  Kraftige utslippsreduksjoner i bytrafikk er mulig!

  De nye rensekravene som er i anmarsj for nye biler, store som små, vil kunne redusere de skadelige avgassutslip­pene vesentlig i virkelig bytrafikk, viser forsøk TØI har gjort.

 • Bilen er en databank – som kan sladre

  En moderne bil er en rullende databank. Den lagrer alt den har vært med på og alt hva føreren foretar seg med den. Spørsmålet er bare hva og hvor mye den skal avsløre – og til hvem. Det er for eksempel fullt mulig for politiet å automatisere fartsovervåkingen i fremtiden – uten fotobokser.
 • Tweets

Bunnbilde
SAMFERDSEL, TØI
Gaustadalléen 21,
0349 Oslo.
Telefon: 22 57 38 00
Telefaks: 22 60 92 00

PÅ VEIEN
I LUFTEN
PÅ SKINNER
PÅ SJØEN
TRANSPORT
REISELIV
MILJØ
TEKNOLOGI

ARKIV
AKTUELT
ANNONSERE

TØI
DEBATT
KONTAKT OSS
OM OSS

 

Ansvarlig redaktør: Flemming Dahl. Mobiltelefon: 986 255 96. Epost: fda@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS