Du er her

Dahls notater:

Påbudt, men ikke på ramme alvor …

DAHLS NOTATER: Det hefter noe pussig ved diverse nasjonale og lokale norske myndigheters mange budskap om hvordan folk skal – eller bør – forholde seg til koronasituasjonen.

Av Flemming Dahl
Redaktør, Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Ta det nye påbudet om bruk av munnbind i kollektive transportmidler i Oslo – vel, et påbud som gjelder, slik det heter på Oslo kommunes nettsider, «ved trengsel og når man ikke kan holde en meters avstand.»

Hmmm … Et påbud, hva er egentlig det?

Bokmålsordboka forklarer at det dreier seg om en «ordre, anbefaling.»

Det Norske Akademis ordbok går mer grundig til verks, den beskriver påbud som «befaling, krav (fra myndighet eller overordnet) om å handle, opptre, innrette seg på en bestemt måte (i en bestemt sammenheng)»

NRK melder i dag at det ifølge Ruter, det offentlige administrasjonsselskapet for kollektivtrafikken i Oslo og nærområder, ikke er Ruter, men politiet, som har myndighet til å håndheve påbudet.

«Det har vi ikke kapasitet til»

Hva så med politiet? NRK nettsider viser i dag til en melding fra NTB der operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt sier at «vi skal ikke inn på trikkene for å sjekke, det har vi ikke kapasitet til.»

Iversen tilføyer imidlertid at «dersom det blir meldt om store problemer opp imot dette, så får vi revurdere, men vi kommer i utgangspunktet ikke til å bruke ressurser på dette.»

I Oslo kommune, som står bak påbudet, uttaler kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz ifølge NRK at kommunen ikke har hjemmel til å «sanksjonere manglende bruk av munnbind.» 

Videre i Gjørtz’ uttalelse heter det at «for at tiltaket skal ha ønsket effekt, er vi derfor avhengig av at den enkelte som reiser med offentlig transport tar ansvar og følger påbudet.» 

Vy, den statlige persontogoperatøren, synes å se seg i omtrent samme mellom-barken-og-veden-situasjon som Ruter: En representant for Vy gjorde det i NRKs radionyheter i dag klart at det ikke var snakk om at noen fra Vy ville kaste munnbindløse folk av toget.

Uhindret inn i Norge …

Selv kom jeg for fire uker siden med fly fra Paris til Norges hovedflyplass på Gardermoen. Under mitt opphold nede hos franskmennene var både Frankrike og Norge blitt rødstemplet i koronasammenheng, og fra Oslo hadde jeg hørt at jeg nok skulle i karantene etter returen til Oslo ... 

Først om bord i toget fra Gardermoen til Oslo S, kom jeg til å tenke at det var nå pussig, dette at jeg på vei fra flyplassgate til Vy-tog ikke hadde sett noe skilt om hva som ventet meg – og heller ikke var blitt trukket til side for å få noe karantenebudskap fra en eller annen myndighetsperson.

Alt er altså ikke så helt enkelt i disse koronatider. Men når alt kommer til alt er det helst bare kranglefanter som henger seg opp i ikke helt klare offentlig leverte koronabudskap. 

Saken er vel den at et koronapåbud her i Norge – et land fullt av ganske opplyste, forståelsesfulle og lydige mennesker – er å anse som en utvetydig anbefaling, en anbefaling de fleste vil ta sånn passelig alvorlig. 

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS