Du er her

  • Hjem
  • /
    Dansk testing av klimavennlig asfalt

Dansk testing av klimavennlig asfalt

LITT AV HVERT: Spørsmålet er i hvilken grad den vil leve opp til forventningene, en antatt klimavennlig asfalt som er utviklet i Danmark. Nå vil Vejdirektoratet komme nærmere et svar ved å asfalten i bruk på noen motorveistrekninger.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Asfalten er ment å gi mindre rullemotstand enn annen asfalt og dermed redusert drivstofforbruk, ensbetydende med reduserte CO2-utslipp.

Det er i denne omgang snakk om forsøksvis bruk av asfalten, først på en 500 meter lang strekning av Helsingørmotorveien like nord for København, etter hvert på andre motorveistrekninger.

Vejdirektoratet betegner det som nå skjer i dansk asfaltsammenheng som en «verdensnyhet på miljøfronten» og gir denne forklaringen:

«Forsøket er det eneste av sitt slag i verden og kan potensielt være banebrytende i bestrebelsene på å gjøre noe med utslippene som kommer fra veiene.» 

Blant det som nå skal utprøves i praksis, foruten rullemotstanden, er asfaltens holdbarhet. 

Ole Birk Olesen, Danmarks transport-, bygnings- og boligminister, ser for seg at det kan bli spart rundt 40 millioner kroner i form av redusert drivstofforbruk for hver million kroner som blir investert i klimavennlig asfalt.

«Det vil være en kjempeøkonomisk gevinst, og derfor ser jeg med stor interesse frem til resultatene av forsøket», sier ministeren.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS