Du er her

  • Hjem
  • /
    Danske nødtelefoners tid er forbi

Danske nødtelefoners tid er forbi

Mobiltelefonene har overtatt rollen til de grader at veimyndighetene i Danmark har bestemt seg for å fjerne bortimot alle de 1300 nødtelefonene langs landets motorveier.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Med unntak av 30 enheter på noen broer og i noen tunneler, skal nødtelefonene tas ned i løpet av året, melder Vejdirektoratet.

«Istedenfor skal man som trafikant fremover bruke sin mobiltelefon hvis man har behov for å melde fra om nødsituasjoner eller trafikkfarlige forhold – slik som langt de fleste dansker allerede gjør i dag», skriver direktoratet i en pressemelding.

Mobilen gjør jobben 

Trafikkdirektør Niels Tørsløv i direktoratet sier at de sikkerhetsmessige  konsekvensene av beslutningen er nøye vurdert, og han tilføyer:

«Det er vår vurdering at trafikantene kan få den samme trafikksikkerhet ved hjelp av sine mobiltelefoner, hvorfra de både kan tilkalle assistanse ved direkte oppringning og ved hjelp av en app.»

Dagens nødtelefoner langs danske motorveier er plassert med to kilometers mellomrom.

Direktoratets tall viser at nødtelefonene i 2016 ble benyttet til to nødoppringninger, åtte innringninger om trafikkfarklige situasjoner og 88 innringninger med anmodning om veihjelp. 98 innringninger i alt, altså, ned fra 668 i 2010.

En million kroner pr. oppringning

Fire millioner danske kroner årlig, det er ifølge direktoratet hva det koster å drive dagens nødtelefoner. Men direktoratet poengterer at hvis nødtelefonsystemet skulle drives videre, ville ytterligere 56 millioner kroner gå med til en omfattende utskiftning av dem, forklart med slitasje og alder.

Niels Tørsløv sier at «hvis vi skulle fornye nødtelefonene, ville hver enkelt nødoppringning – hvis man gjør det hele opp i utgifter til løpende drift og utskiftninger – koste mer enn én millioner kroner.»

Direktoratet forbereder en kampanje der et av budskapene skal være: «Ha alltid en oppladet mobiltelefon i bilen.»

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS