Du er her

  • Hjem
  • /
    Historisk leveranse til Nordsjøen

Historisk leveranse til Nordsjøen

NYHET: Den første ubemannete «helikopter»-transporten til en installasjon i Nordsjøen er gjennomført.

Av OTTO VON MÜNCHOW (TEKST OG FOTO)
Frilansjournalist, Bergen

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Hasteleveransen av en del som er gått ut av produksjon for mange år siden, ble vesentlige rimeligere og foretatt med mindre utslipp sammenliknet med om den skulle ha blitt fraktet med et ordinært helikopter.

Delen ble «skrevet ut» på en 3D-printer. Deretter gikk den fra Mongstad utenfor Bergen og 80 kilometer ut i Nordsjøen til gassaproduksjonsfeltet Troll.

Fire mann manøvrerte det ubemannete minihelikopteret, en drone, halvveis ut til feltet. Deretter tok et tilsvarende team på feltet over kontrollen.

Dette var en første testing av bruk av drone for oljeselskapet Equinor, og den kan føre til videre satsing på teknologien. Den byr først og fremst på muligheter når plattformene trenger denne type hasteleveranser.

Dronen som ble brukt er en Camcopter S-100, som er produsert av det østerrikske selskapet Schiebel. Den har en marsjfart på 150 kilometer i timen.

Avinor stengte ned luftrommet som dronen fløy i. I tillegg har Equinor måttet be Luftfartstilsynet om tillatelse.

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS