Du er her

 • Hjem
 • /
  Nye tanker om en teknologidrevet transport

Nye tanker om en teknologidrevet transport

LITT AV HVERT: Ekspertutvalget som i et år har fokusert på smart bruk av ny teknologi i fremtidens transportinfrastruktur overleverte i dag sin rapport til samferdselsminister Jon Georg Dale.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

John-Mikal Størdal, leder for utvalget, sa ved overrekkelsen at utvalget leverte både en god nyhet og en advarsel:

«Den gode nyheten er at ny teknologi kan gi oss effektive transportløsninger som både er billigere og mer miljøvennlige enn i dag», sa Størdal, som tilføyde:

«Men rapporten er også en kraftig advarsel om at samfunnet risikerer å kaste bort milliarder på foreldete transportsystem dersom vi ikke henger med på den teknologiske utviklingen.»

«Derfor foreslår vi», sa han videre, «en rekke tiltak som vil bidra til at myndighetene kan bruke teknologiske fremskritt til beste for samfunnet.»

Ut på høring  

Den nye rapporten, «Teknologi for bærekraftig bevegelsesfrihet og mobilitet», blir nå sendt på høring frem til 1. oktober.

Samferdselsministeren sa at «ny teknologi vil være en del av løsningen på mange av utfordringene i transportsektoren» og at departementet med rapporten blant annet har fått råd om «hvordan vi bør arbeide med neste Nasjonal transportplan, slik at vi kan få enda bedre løsninger og økt lønnsomhet for samfunnet.»

Folkene bak rapporten:

 • John-Mikal Størdal, utvalgsleder (adm. direktør, FFI)
 • Alexandra Bech Gjørv (konsernsjef, SINTEF)
 • Niels Buus Kristensen (forskningsleder ,TØI)
 • Toril Nag (konserndirektør, Lyse)
 • Bernt Reitan Jenssen (adm. direktør, Ruter)
 • Mariam Kaynia (associate partner, McKinsey & Company)
 • Gro Holst Volden (forskingssjef, Concept/NTNU)

 

Noen klare budskap …

Innledningsvis i rapportens skriver utvalget at:

«Bærekraftig bevegelsesfrihet, der transportpolitikken tar oss mot FNs bærekraftsmål for 2030, er visjonen vi bør strekke oss mot. Beslutningstakere må erkjenne at ny teknologi gir helt nye og større muligheter for god mobilitet i Norge, med vår spredte bosetning i et land med fjell og fjorder. Det vil kreve politisk handling og omstilling på alle nivå i transportsektoren hvis vi skal lykkes.»

Et annet klipp fra de innledende sider:

Norge bør «ta et oppgjør med forestillinger om at investeringer i en bestemt transportform alltid er rett løsning og derfor et mål i seg selv.»

Her sier utvalget også at Norge bør:

«Se kritisk på de største prosjektpakkene omtalt i Nasjonal transportplan, der samfunnsøkonomisk lønnsomme og ulønnsomme prosjekter blandes sammen og der mål og virkemidler forveksles. Hvert enkelt delprosjekts bidrag til helheten må kunne forsvares for seg selv og vurderes opp mot teknologisk utvikling.»

 

Aktuell lesing:

Den nye rapporten, «Teknologi for bærekraftig bevegelsesfrihet og mobilitet»

Viktig å åpne vei for ny teknologi, mener ny minister

Ekspertblikk på ny teknologi i transportsektoren

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS