Du er her

  • Hjem
  • /
    Satellitt istedenfor bomstasjon – kanskje

Satellitt istedenfor bomstasjon – kanskje

LITT AV HVERT: Det har vært et diskusjonstema i årevis, ute i verden og i Norge, og det blir stadig hetere – dette som går på finansiering av veier. Hva med for eksempel å rive ned bomstasjonene og eliminere eksisterende kjøretøyrelaterte avgifter, for istedenfor å satse på en satellittbasert pengeinnkreving?

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Ikke minst i her i Norge, der den store og voksende andelen elbiler betyr redusert inntektsstrøm til statskassen, er veifinansieringsspørsmålet i ferd med å fyke oppover på dagsordenen.

I dag var «Fra drivstoffavgift og bompenger til et GPS-basert system for vegprising» tema for et seminar i Oslo, i regi av Transportøkonomisk institutt (TØI) og SINTEF.

TØI og SINTEF har gått i bresjen for ideen om et satellittbasert GPS-system som sørger for pengeinnkrevingen og i tillegg – ved hjelp av et nytt avgiftsregime – ser til at den enkelte veifarer bidrar til en mindre køskapende og mer klimariktig bruk av veiene.

De to ser at de nordiske landene med fordel kunne satse på et felles system – for å redusere kostnadene, lette grensepasseringene og gi nordisk teknologibasert industri tyngde til å bringe et veifinansierende GPS-system ut i verdensmarkedet.

Personvernhensynet kan i manges øyne være et hinder for detaljovervåking pr. satellitt av de veifarende, men flere av dagens seminardeltagere mente at det i så måte kan finnes spiselige løsninger.

Et spørsmål mange nå avventer svar på er ikke om, men når norske og andre nordiske toppolitikere vil gripe fatt i et GPS-basert veiprisingssystem.

TØI-direktør Gunnar Lindberg sa til Samferdsel: «Når finansministeren, for å holde oss til Norge, ser at inntektene for alvor forsvinner, kommer det nok til å skje noe.»

 

 

 

 

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS