Du er her

  • Hjem
  • /
    Skjerpet dansk håndtering av buss-kabotasje

Skjerpet dansk håndtering av buss-kabotasje

LITT AV HVERT: Danmark strammer inn fortolkningen av EUs kabotasjeregler for å få slutt på at utenlandske busser kjører ulovlig i landet. I Norge gir dette NHO Transport næring til et håp om en tilsvarende norsk innstramning.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Det danske transportdepartementet skriver i en nyhetsmelding at regjeringen med sin nye fortolkning tar «enda et skritt i kampen mot sosial dumping.»

De aktuelle EU-reglene er ifølge departementet uklare og har medført at utenlandske busser «kan kjøre tomme til Danmark og utføre systematisk kabotasje på permanent basis.»

Den nye fortolkningen skal tre i kraft 1. november og innebære at utenlandske busser kan utføre lovlig kabotasje i Danmark i syv sammenhengende dager pr. måned.

Utålmodige Danmark

«Jeg hadde selvfølgelig gjerne sett at vi kunne løse problemet med de utenlandske bussene med klarere felles EU-regler, men det kan vi ikke vente på», sier transportminister Benny Engelbrecht.

I Norge sier adm. direktør Jon H. Stordrange i bransje- og arbeidsgiverforeningen NHO Transport at andre nordeuropeiske land lenge har ventet på en klar grensesetting fra EUs side og nå etter hvert kanskje vil følge i danskenes fotspor.

Norsk avventing

«Når ikke EU klarer å sette grenser, er det bra at Danmark går foran», sier Stordrange på NHO Transports nettsider, der han tilføyer: «Siste ord er imidlertid ikke sagt. Det blir nå spennende å se om EU-kommisjonen vil sette spørsmålstegn ved den danske begrensningen.»

Det beste vil ifølge Stordrange være om EU innførte felles regler for hele EU- og EØS-området. «På den måten kan man unngå at det blir et lappeteppe av ulike regler i de forskjellige landene», sier han.

Stordragne ser det som «ikke utenkelig at Norge vil avvente litt og se om EU-kommisjonen reagerer på den danske begrensningen.»

Han minner om at NHO Transport for en tid tilbake har avtalt et møte med Samferdselsdepartementets politiske ledelse den 22. oktober. «Vi håper norske myndigheter følger danskenes eksempel, og vi vil nok vite mer etter møtet.».

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS