Du er her

  • Hjem
  • /
    Spanske tårntjenester på to norske lufthavner

Spanske tårntjenester på to norske lufthavner

LITT AV HVERT: Det spanske selskapet Saerco er øremerket som vinner av en femårskontrakt for tårntjenester på to norske lufthavner, den ved Ålesund og den ved Kristiansand.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Norges eget Avinor Flysikring var blant de tre tilbyderne som ble danket ut av spanjolene.

Avgjørelsen til spanjolenes fordel er tatt av styret i den statlige lufthavneieren Avinor, som er moderselskap til Avinor Flysikring.

Hva angår bakgrunnen for konkurransen, viser Avinor i en pressemelding i dag til en stortingsmelding der det fremkommer at Avinor skal konkurranseutsette tårntjenester.

Best på kvalitet og pris

Pressemeldingen opplyser at Saerco vant med høyest score på kvalitet og med lavest pris.

«Det innebærer en forventet årlig innsparing for Avinor på ca. 15 millioner kroner, eller omlag 37 prosent», skriver Avinor.

Avinor synes å ta et forbehold om endelig kontraktsinngåelse med spanjolene, for i pressemeldingen heter det at «leverandører av flysikringstjenester i Norge må også godkjennes av Luftfartstilsynet og utpekes av Samferdselsdepartementet.»

Saerco, som i dag driver tårnene ved flere store lufthavner i Spania, er ment å skulle overta driften av tårnene ved Ålesund og Kristiansand 1. mars 2020.

Det spanske selskapet har ifølge Avinor uttrykt at det vil tilby berørte flygeledere i Norge ansettelse gjennom virksomhetsoverdragelse.

Korrupsjonssjekk

Avinor legger i dagens pressemelding mye vekt på å forklare at mange hensyn er tatt i arbeidet med konkurranseutsettingen, for å sikre at alt har gått riktig for seg.

Underveis har Avinor eksempelvis vært i dialog med Forsvaret, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet samt Konkurransetilsynet.

Og i lys av at en tidligere leder og eier i Saerco har vært omtalt i spanske medier i tilknytning til en korrupsjonssak, har Avinor fått «verifisert at denne personen ikke lenger innehar en stilling i selskapet, eller selv er direkte eller indirekte eier av selskapet.»

Styreleder i Avinor, Anne Carine Tanum, forklarer at «Avinor har nulltoleranse mot korrupsjon» og at «det vil bli kontraktsfestet at dersom Saerco, dets ansatte, ledere eller eiere blir tiltalt for økonomisk kriminalitet i avtaleperioden, så kan Avinor si opp kontrakten.»

Inhabil Avinor-sjef

Blant det øvrige Avinor trekker frem er at konsernsjefen i Avinor er styreleder i Avinor Flysikring, med den følge at han er blitt sett som inhabil og dermed ikke har hatt tilgang til informasjon om konkurransen.

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS