Du er her

  • Hjem
  • /
    Utsatt konkurranse om finske togpassasjerer

Utsatt konkurranse om finske togpassasjerer

LITT AV HVERT: Finlands transportminister Sanna Marin har besluttet at arbeidet med å konkurranseutsette persontogtrafikken i landet skal stanses inntil videre, opplyser hennes departement i dag.

 

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Sensommeren 2017 meldte Finlands daværende regjering at det fra tidlig i 2020-årene skulle åpnes for konkurranse i persontogtrafikken, der statlige VR i årevis har vært den dominerende aktøren.

Men en nyhetsmelding i dag fra Sanna Marins transport- og kommunikasjonsdepartement fastslår at bildet nå er et annet:

«Det har vist seg under den forberedende prosessen av det ikke er mulig å gå videre med anbudsarbeidet som planlagt.»

Unntaket for VRs enerett på persontogtrafikk i Finland finnes i storbyområdet Helsingfors, der offentlig drevne HSL er ansvarlig for kollektivtrafikken – lokaltogtrafikken inkludert.

Forviklinger

I dagens nyhetsmelding trekker departementet frem en av årsakene til at arbeidet med konkurranseutsettingen nå blir utsatt:

HSL vurderer å la byen Järvenpää bli innlemmet i sin billettsone, og en slik nyordning vil i departements øyne forandre grunnlaget for konkurranseutsetting av øvrig persontogtrafikk.

Da planene om konkurranseutsetting ble offentliggjort for snart to år siden, opplyste daværende regjering at det i første omgang var lagt opp til konkurranse i den sydlige delen av Finland, og at konkurranse ellers i landet skulle bli en realitet senere i 2020-årene. Dermed er det nå prosessen for Sør-Finland som stanses.

Anne Berner, transportminister da arbeidet med konkurranseutsettingen begynte, uttrykte tro på at utenlandske togoperatører ville vise interesse for å konkurrere på finske spor.

Konkurranse om togpassasjerene skulle ifølge Berner og hennes folk stimulere til mer attraktive togtilbud, til mer effektiv togdrift og til at flere ville velge toget som transportmiddel.

I Finland er det tidligere– som i øvrige EU-land og i Norge – åpnet for konkurranse om togtransport av gods.

Konkurranse i hovedstadsområdet

Sanna Marins departement poengterer i dag at HSL har en anbudskonkurranse i gang om sin lokale passasjertogtrafikk og at en vinner ventelig vil være klar våren 2020.

Sanna Marin tiltrådte som transportminister tidlig denne måneden, da en rødgrønn regjering var klar – som en følge av at riksdagsvalget i april satte sluttstrek for landets borgerlige regjering.

 

Aktuell lesing:

Grønt lys for kamp om finske togpassasjer

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS