Du er her

  • Hjem
  • /
    Førerløs snørydding

Førerløs snørydding

LITT AV HVERT: Etter forberedelser gjennom et innovasjonsprosjekt som startet for tre år siden, foretok lufthavneier Avinor en demonstrasjonskjøring som bygget opp under troen på at snørydding på lufthavner kan utføres av selvkjørende maskiner.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Demokjøringen ble gjennomført i går på lille Fagernes lufthavn, Leirin, i nærvær av den ny-teknologi-opptatte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Avinors konsernsjef, Dag Falk-Petersen, lot seg oppmuntre av kjøringen. «Det vi så under demonstrasjonen oversteg våre forventninger», sier han.

Falk-Petersen poengterer at «prosjektet er så langt vi vet blant de første i verden der store maskiner skal kjøre autonomt og rydde snø på lufthavnene.»

Han ser at mange oppgaver innen luftfarten kan løses på andre måter enn i dag, men oppgir ikke noen dato for når førerløs snørydding kan bli tatt i bruk for alvor.

«Avinor ønsker å teste ut autonomi, og ser helt klart operative fordeler og effektiviseringsgevinster en gang i fremtiden ved nye løsninger innenfor området», sier Falk-Petersen. Han tilføyer:

«Foreløpig er det litt tidlig å konkretisere dette, men vi må følge utviklingen og initiere smart bruk av teknologi for å kunne være et ledende konsern innen luftfart også i fremtiden.»

 

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS