Du er her

  • Hjem
  • /
    Tenk smartere transport …

Tenk smartere transport …

LITT AV HVERT: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen inviterer landets fylkeskommuner samt Oslo kommune til, i samarbeid med private og offentlige partnere, å konkurrere om smarte mobilitetstjenester.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Smartere transport i Norge, en konkurranse i regi av regjeringen, ble i dag lansert av Solvik-Olsen under en mobilitetskonferanse, Applied Autonomy Summit 2017, på Kongsberg.

«Jeg ønsker kreative og konkrete forslag til grønne mobilitetstjenester bygget på ny og smart teknologi. Målet er enklere reisehverdager og effektive transportløsninger», sa samferdselsministeren.

Han fristet med en premiepott på 100 millioner kroner til enten én vinner eller fordelt på opptil tre vinnere.

Den nye konkurransen er inspirert av tilsvarende konkurranser i USA og ble første gang omtalt i Nasjonal transportplan (NTP) 2018-2029.

«Folk flest vil få enklere og tryggere reisehverdager, renere luft og mindre kø», sa Solvik-Olsen, som tilføyde:

«Dette blir gjort mulig gjennom digitale tjenester, elektrifisering av bilparken og nye løsninger for kollektivtransport som er bedre tilpasset den enkeltes ønsker og behov. Det er konkrete forslag til løsninger som kan bidra til en slik utvikling jeg vil ha, slik at vi kan prøve dem ut i norske byer og byområder.»

For å lykkes i konkurransen vil det ifølge Solvik-Olsen være viktig for deltagerne å samarbeide med innovasjonsmiljøer og andre miljøer. «Norsk næringsliv og norske forskere har mye å bidra med når fremtidens transport skal utvikles», sa han.

Fristen for å levere forslag er satt til 2. april 2018. Et panel på seks medlemmer skal vurdere forslagene og gi en innstilling til Samferdselsdepartementet, som vil beslutte hvilke prosjekter som får tildelt midler.

I panelet sitter:

Kristin Skogen Lund (NHO-sjef), Kjetil Thorsen (nøkkelmann i design- og arkitektfirmaet Snøhetta), Per Ivar Selvaag (leder i Montaag, norsk designstudio med hovedsete i Silicon Valley), Trond Hovland (leder i ITS Norge) samt Cecilie Prestrud og Shahabaz Basheer (begge fra NTNU-faget Teknologiforståelse, innovasjon og produktutvikling).

 

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS