Du er her

LEDER

Enkle løsninger

Det går an å undre seg over hva mennesker får til – og ikke får til. Ta dette at amerikanerne har klart å sette fot på månen, men at nordmennene vinter etter vinter ikke har klart å rydde Oslos fortauer såpass for snø og holke at personer med redusert mobilitet har funnet det noenlunde greit å ta seg frem der.

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

AV FLEMMING DAHL

Å få til noe har i noen tilfelle med økonomiske ressurser å gjøre – økonomiske ressurser pluss en sterk vilje. I andre tilfelle holder det stort sett med viljen; kanskje noen småpenger trengs i tillegg.

Selv om nordmennene ikke har nådd månen, har de mye å vise til, de også. Ved hjelp av store penger og sterk vilje klarte de eksempelvis å arrangere vinter-OL på Lillehammer i 1994. Og nå skal de arrangere Ski-VM 2011 i Oslo.

Under forberedelsene til dette arrangementet viste det seg riktignok at den nye Holmenkollbakken og omkringliggende anlegg ville bli noen hundre millioner kroner dyrere enn opprinnelig estimert, men de nødvendige beløp kom på bordet, en god porsjon spetakkel til tross, og den nye bakken med tilbehør ble et faktum. Det skulle tatt seg dårlig ut,  mente mange, hvis vinternasjonen Norge hadde sagt seg ute av stand til å arrangere Ski-VM 2011.

Det finnes også dem som mener det tar seg dårlig ut for vinternasjonen Norge å opptre så likegyldig som nasjonen i praksis gjør overfor de mange – inklusive eldre mennesker, rullestolbrukere og foreldre med barnevogn – som om vinteren sliter med snø og holke på hovedstadens og andre byers fortauer.

Og hva med eksemplene på at fotgjengerfelt har vært vanskelig forserbare fordi brøytekanter har skilt dem fra fortauet - og med tilfellene der P-plasser for funksjonshemmede har vært ubrukelige fordi snøryddere (som det tross alt finnes noen av) har fylt dem med store snøhauger? Mange mener det er bra for Norge å arrangere et stort internasjonalt mesterskap – bra av mange grunner, inklusive den som går på at det kan gi en indirekte økonomisk avkastning over tid, i form av sånt som turisttilstrømning og generelt god PR. De samme kan tenkes å finne tilsvarende argumentasjon for å si at det er bra for Norge å vise egne borgere og tilreisende utenfra at her, her er vi flinke til å gjøre byene mest mulig trivelige om vinteren.

Trivelige vinterbyer kan jo tenkes å gi gevinster, eksempelvis i form av færre fall av den typen som medfører kostbare sykehusopphold, og færre tilfeller av folk med redusert mobilitet som uke etter uke holder seg innendørs, med humørtap og helseplager som resultat, bare fordi de ikke våger seg ut på fortauet.

Mange – inklusive både politikere og byråkrater - kan tenkes å ville føle seg en smule flaue hvis bare én av de mange utenlandske journalistene som er ventet til det forestående Ski-VM skulle finne anledning til å sende hjem en reportasje om farlig glatte fortau i det rike vinterlandet Norges hovedstad.

I et reisebrev fra Kina i dette bladet skriver tre TØI-forskere at «Det sterkeste inntrykket var gjennomføringskraften.» Og de spør: «Er det mulig å ha rene gater, graffitifrie vegger og nok offentlige toaletter også i et demokrati med dyr arbeidskraft?» Ikke et ord om snø og holke, likevel et spørsmål til ettertanke i norsk snø- og holkesammenheng. Kanskje finnes det noen enkle løsninger.

Ski-VM 2011 skal avvikles i slutten av februar og begynnelsen av mars – den tid av vinteren da solen gjerne kvikner til og bidrar til at nedtrampet snø på fortauene for alvor blir til holke.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS