Du er her

Leder nr. 10 / 2015

Bravo, Avinor

Fly som følger rette istedenfor sikksakk-pregede linjer i luftrommet kommer fortere frem – og reduserer dermed sitt drivstofforbruk og sine klimagassutslipp…

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

I årevis har en europeisk ordning for slik rett-frem-flyvning vært under utarbeidelse, men veien frem til en full iverksettelse av Single European Sky, som ordningen kalles, synes fortsatt lang.

 

Midt oppe i tristessen er det oppmuntrende at noen land, inklusive Norge, gjør noe helt konkret for at Single European Sky skal kunne bli virkelighet

Veien har blitt og blir trenert av noen lands nasjonale myndigheter. Under press fra militære luftromsinteresser og fra flygeledere som frykter for tap av arbeidsplasser, har de unnlatt å etterleve EU-oppsatte timeplaner.

Dette er trist, i lys av de forespeilede gevinster, som også omfatter økt sikkerhet for fly og passasjerer. Men midt oppe i tristessen er det oppmuntrende at noen land, inklusive Norge, gjør noe helt konkret for at Single European Sky skal kunne bli virkelighet:

I den tidlige førjulstid meldte Avinor – den statlige norske flyplasseieren og luftromkontrolløren – at en ny luftromsordning (NEFABs Free Route Airspace) var etablert i Norge, Finland, Latvia og Estland. Dette var, i klartekst, ett av mange gode skritt i retning av en fungerende Single European Sky.

Vi gratulerer Avinor, nøkkelaktøren på norsk side, med dette. Og samtidig spør vi – som vi har gjort tidligere (Samferdsel nr. 9/2013) – hvorfor ellers lydhøre miljøverninteresser er så tause i Single European Sky-sammenheng som de er. Her er det jo miljø- og klimagevinster å hente.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS