Du er her

Hjelm gir ekte trygghet

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Vignett-DebattGuro Ranes. Foto av Knut Opeide«Hjelm gir falsk trygghet», mener Stein Inge Dahn i Syklistenes Landsforening. Stadige oppfordringer om å bruke hjelm skremmer folk vekk fra sykkelsetet, mener Dahn. Are Wormnes, journalist i bladet Samferdsel, deler Dahns bekymring. For hva er vel viktigst? At alle som sykler bruker hjelm, eller at flest mulig sykler, spør Wormnes retorisk.

 

Det er ingen grunn til å tro at kunnskap og informasjon om hjelmbruk, skremmer folk vekk fra sykkelsetet.

Ja takk begge deler, sier vi i Statens vegvesen. Vi vil at stadig flere skal sykle, og vi vil ha alle trygt fram. Vi tror det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Vi vet at den tryggeste sykkelturen skjer med hjelm på hodet. Sykkelhjelm er en godt dokumentert og billig livsforsikring, som øker sjansen for at du kommer hel og helt fram. 

Det er ingen grunn til å tro at kunnskap og informasjon om hjelmbruk, skremmer folk vekk fra sykkelsetet. Tvert om er det stadig flere som velger sykkel til både sport og transport. Vi sykler både oftere og lengre enn før. I nasjonal transportplan 2014-2023 har norske myndigheter satt som mål at all vekst i persontransport skal tas av kollektiv, gåing og sykling. Det er bra for miljøet, og bra for folkehelsa.
Så hvorfor sette økt sykkelbruk opp mot økt hjelmbruk? Det er en konstruert debatt. Det er ingen tvil om at sykkelhjelm gir ekte trygghet, men det kommer ikke til å bli noe hjelmpåbud i Norge med det første. Vi jobber rett og slett ikke for det. Vi jobber for å få flere til å sykle, og for at flest mulig skal bruke hjelm frivillig. Og det er det mange som allerede gjør. 

God og trygg sykkeltur!

(Dahns artikler, som det vises til i dette innlegget fra Ranes, er bl.a. publisert i Fædrelandsvennen , men på nett er de kun tilgjengelige for abonnenter. Hans artikkel "Helse i hvert tråkk" , publisert 11/7, har han gjort tilgjengelig for oss her. Wormnes' artikkel kan leses her. Red anm.)
 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS