Du er her

Leder nr. 10/2014

Lastebiler og fortausgjengere

Regjeringen har tatt og tar fortløpende noen tak for å gjøre lastebiltrafikken på norske vinterveier sikrere. Det er prisverdig.

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Leder
 

Det vil smake av anstendighet og god samfunnsbutikk hvis fortauene blir mindre snøfylte og glatte enn de gjennom mange vintre har vært

Regjeringen har tatt og tar fortløpende noen tak for å gjøre lastebiltrafikken på norske vinterveier sikrere. Det er prisverdig.

Og det gir næring til et gammelt håp om at regjeringen en dag også vil ta noen tak for noe så banalt som å gjøre tilværelsen tryggere for vinterfortausgjengere her i landet.

Hva lastebiltrafikken angår (se side 27), nøyer ikke regjeringen seg med å legge opp til sikrere vinterføretrafikk. Den legger også til rette for mer rettferdighet i konkurransen mellom norske og utenlandske lastebilaktører. Det er prisverdig, det også. Konkurranse er bra – gitt at aktørene forholder seg som de skal til lover og regler.

Blant dem som sier seg glade for regjeringens fokusering på lastebiltrafikken, er Norges Lastebileier-Forbund (NLF), som lenge har drevet påvirkningsarbeid for å få folk i regjeringsposisjon til å handle som det nå handles. Den utviklingen NLF nå gleder seg over, sammen med mange av oss andre, ville kanskje kommet uansett, men neppe med det tempo vi nå ser hvis NLF ikke hadde ropt ut.

Tenk om fortausgjengerne i hovedstaden og ellers i landet – en menneskemasse som inkluderer eldre med skjøre ben, dessuten barnevogntrillere, rullestolbrukere, protesebrukere og krykkegåere – hadde hatt en like kraftig stemme som lastebilfolket. Da hadde vi nok sett mer politisk vilje til å holde fortau og plasser frie for høy snø og speilblank is.

I praksis er det vel å regne som lokale oppgaver, snarere enn som en nasjonal oppgave, å sørge for god rydding av vinterfortauene. Men regjeringsmedlemmer har lov til å sende signaler nedover i rekkene hvis og når de ønsker å få noe gjort.

Det smaker av både anstendighet god butikk når regjeringen vil sikre lastebiltrafikken, for ulykker og derav følgende trafikkforsinkelser koster mye penger. Og det vil smake av anstendighet og god samfunnsbutikk hvis fortauene blir mindre snøfylte og glatte enn de gjennom mange vintre har vært, for benbrudd og sykemeldinger koster penger, de også.

I påvente av en utvikling i retning av tryggere vinterfortau, kan den som vil la seg inspirere av – eller kanskje snarere undre seg over gehalten i – hva Bymiljøetaten skriver på Oslo kommunes nettsider:

«Vi brøyter, etterrydder, kjører bort snø og strør på alle kommunale veier, fortau og gangveier i Oslo.»

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS