Du er her

  • Hjem
  • /
    En mye større hovedflyplass

En mye større hovedflyplass

Syv år og 14 milliarder kroner etter at utvidelsesarbeidene begynte, ble Oslo lufthavn i fornyet utgave offisielt åpnet i dag – med en festpreget seanse der en klarinett-spillende samferdselsminister var ett av høydepunktene.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Dette var en anledning for mange, ikke minst lederne i den statlige lufthavneieren Avinor, til å trekke et lettelsens sukk over å ha kommet ganske pent i havn med et digert prosjekt.

Hundrevis av inviterte gjester – inklusive luftfartsfolk og ordførere fra rundt omkring i landet – minglet og spiste og lesket seg før tiden var inne for selve åpningsseremonien i den nye terminalfingeren.

Seremonien bød på gratulasjonspregede taler, sang og musikk, spøk og latter. Med sitt aldeles uhøytidelige klarinettspill gjorde samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sitt til den gode stemningen.

Og så kanskje en ny rullebane …

Dagens festligheter fant sted i oppløpet til en tid som kan tenkes å ville by på en stadig hetere debatt om hvorvidt Avinor bør få politisk klarsignal til å forsyne Oslo lufthavn med en tredje rullebane.

I dag ble det ikke fokusert på den, men folk i den lyttende forsamlingen kunne ane at noen av talerne hadde rullebanen i tankene:

Det kunne smake av tredje-rullebane-argumentasjon da Avinor-sjef Dag Falk-Petersen poengterte at «dette er ikke Oslos lufthavn, det er Oslo lufthavn for hele Norge» –- også da NHO-sjef Kristin Skogen Lund så det som «viktig at hovedflyplassen vår får vokse og utvikle seg i takt med behovene våre.»

Opptil 32 millioner årlige passasjerer

Da Oslo lufthavn på Gardermoen først åpnet i 1998, var den bygget med en «teoretisk kapasitet» på 17 millioner reisende i året. Men den klarte etter hvert å ta seg av flere.

Med den nye utvidelsen har lufthavnen en «teoretisk kapasitet» på 28 millioner årlig reisende. Men Avinor forventer at den i praksis vil kunne håndtere opptil 32 millioner årlig reisende.

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS