Du er her

  • Hjem
  • /
    Et skritt nærmere ny flyplass i Mo i Rana

Et skritt nærmere ny flyplass i Mo i Rana

LITT AV HVERT: Den statlige flyplasseieren Avinor får i oppdrag å videreføre en hittil lokalt drevet prosess for å få bygget en ny flyplass til erstatning for den gamle i Mo i Rana, melder Samferdselsdepartementet.

 

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Samferdselsdepartementet skriver i en nyhetsmelding i dag at Avinor vil få i oppdrag å gi arbeidet prioritet.

Avinor har tidligere stilt seg klart skeptisk til at det kan være samfunnsøkonomisk fornuftig å satse på en ny flyplass i Mo i Rana.

Knut Arild Hareide, samferdselsministeren, ser for seg at den påtenkte flyplassen vil gi folk og næringsliv, reiselivet inkludert, et bedre transporttilbud og dermed styrkede utviklingsmuligheter.

«Det er gjort en stor innsats lokalt over mange år for å få bygget en storflyplass i Mo i Rana», sier Hareide. «Uten dette engasjementet hadde vi ikke vært her vi er i dag».  

I Nasjonal transportplan (NTP) 2018–2029 har regjeringen lagt opp til å bidra med 1,47 milliarder 2017-kroner til bygging av den lengte påtenkte flyplassen i årene 2024–2029. Det statlige bidraget forutsetter at et lokalt bidrag på anslagsvis 600 millioner kroner.

I NTP går det også fram at Samferdselsdepartementet skal vurdere nye gjennomføringsmodeller for utbygging og drift, blant annet offentlig-privat samarbeid (OPS), og at det tas sikte på byggestart ved bruk av lokale midler allerede før 2024.

I behandlingen av NTP, og ved senere behandlinger av Samferdselsdepartementets budsjettfremlegg, har Stortinget bedt om rask oppstart.

Samferdselsdepartementet har hatt dialog med det lokale selskapet Polarsirkelen Lufthavnutvikling AS (PLU) og Rana kommune for å vurdere en avtale om bygging og drift av flyplassen. Men som det heter i dagens nyhetsmelding:

«For å unngå forsinkelser, har Samferdselsdepartementet kommet frem til at det vil gi Avinor i oppdrag å overta den videre prosessen med bygging av flyplassen.»

Avinor blir av departementet bedt om å innlede dialog med PLU for å nyttiggjøre seg deler av PLUs forarbeid.

Henrik Johansen, adm. dir. i Polarsirkelen Lufthavnutvikling, og Geir Waage, ordfører i Rana kommune, sier en felles uttalelse i dag: «Vi er glad for at regjeringen og samferdselsminister Knut Arild Hareide slår fast at flyplassen skal bygges og deler vår ambisjon om en raskest mulig oppstart.»

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS