Du er her

  • Hjem
  • /
    Kostnadssprekker truer jernbanesatsingen

Kostnadssprekker truer jernbanesatsingen

LITT AV HVERT: Regjeringen ser at store kostnadssprekker innen den pågående jernbaneutbyggingen gjør det usikkert om det planlagte tempoet her kan opprettholdes.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

I en pressemelding der samferdselsminister Knut Arild Hareide i dag viser til kostnadssprekkene, poengterer han at koronakrisen bidrar til usikkerheten.

«Dette gjør det krevende å holde utbyggingsfremdriften som det har vært lagt opp til», oppsummerer Hareide.

Prosjektet for bygging av den tunneldominerte Follobanen mellom Oslo og Ski er ett av flere prosjekter som ikke har gått på skinner.

Follobanen blant de rammede prosjektene

I sin omtale av Follobanen skriver departementet i dag:

«Etter at Stortinget vedtok ny kostnadsramme på 30,9 milliarder kroner i desember 2019, har Bane NOR varslet om risiko for kostnadsøkning på inntil 5 milliarder kroner og ytterligere utsettelse av trafikkåpning, som per i dag er satt til desember 2022.»

Departementet tilføyer at en entreprenørkonkurs og vanskelige grunnforhold er blant årsakene. «Bane NOR går nå gjennom prosjektet, og vil komme med endelig beregning av ny kostnadsramme», heter det i pressemeldingen.

Der skriver departementet også at «regjeringen vil komme tilbake til hvordan vi skal løse utfordringen med økte kostnader i jernbanesektoren.»

En stortingsmelding om kjeppene i hjulene i den omfattende jernbanesatsingen er fremlagt i dag.

Hensikten med meldingen er, forklarer Hareide, «først og fremst å orientere Stortinget og offentligheten om at den offensive satsingen på jernbane har blitt mer krevende. Hovedgrunnen er at flere av prosjektene har blitt mye dyrere enn det man tidligere har anslått og planlagt for.»

Pengehjelp til transportaktører

De nye spørsmålstegnene knyttet til jernbaneutbyggingen kommer for alvor på bordet samtidig med at Samferdselsdepartementet i en separat pressemelding i dag opplyser at regjeringen foreslår økonomiske hjelpetiltak for ulike transportaktører som rammes av koronakrisen.

«Det er svært viktig å holde hjulene i gang i transportsektoren, slik at vi kan sikre et minimumstilbud i tiden fremover og slik at vi har en god transportbransje også etter korona», kommenterer samferdselsminister Hareide.

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS