I utgangspunktet er det snakk om en tre-ganger-i-uken-forbindelse tur retur mellom den norske hovedstaden og den kinesiske.
Flyvningene skal utføres av en Airbus 330-300, som tar rundt 300 passasjerer og vil bruke 8–10 timer på en flyvning, avhengig av halevind og andre forhold.
Sjefen for Hainan var der, sjefen for Avinor var der, sjefen for Avinor-pengemaskinen Oslo lufthavn var der, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var der, representanter for Innovasjon Norge og Visit Oslo var der …
Markeringen fant sted på Oslo lufthavn på Gardermoen forut for en ettermiddagsavgang til Beijing, og det ble mye snakk om hva den nye forbindelsen kan bety for både turisme og næringsliv.
Dag Falk-Petersen, Avinors konsernsjef, sa at «dette er en forbindelse vi har ventet på i mange, mange år.»
Øyvind Hasaas, Oslo lufthavns direktør, sa, mer spesielt om at det ble Hainan og ikke et annet potensielt interessert selskap som er først ute, at «vi har arbeidet med dette prosjektet i over tre år.»
Ikke lenger nødvendig, altså, å reise via en annen flyplass for den som vil fly mellom Norge og Kina.
Det kan sees i lys av at et noen år langt kjølig forhold mellom Norge og Kina, forklart med en viss tildeling av Nobels fredspris, nå fra en god stund siden er å anse som historie.
Åpningsmarkeringen fant, som det ville seg, sted samtidig med at Li Zhanshu, leder av den kinesiske Folkekongressen og dermed en av Kinas mektigste menn, besøker Oslo – og der blir møtt av demonstranter.
DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!
Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.
Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen