Du er her

  • Hjem
  • /
    Selvkjørende småbusser i fart i Oslos havneområde

Selvkjørende småbusser i fart i Oslos havneområde

LITT AV HVERT: Så er det blitt virkelighet, det som ble forespeilet for noen måneder siden, at små selvkjørende elbusser er i trafikk sentralt i Oslo.

 

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Fra i dag av kjører et par slike busser i en noen hundre meter lang rute mellom Vippetangen, nær Danmarksbåtenes kaier, og Kontraskjæret, like ved hovedstadens rådhus.

Kanskje til regelrett nytte for noen og mer for en attraktivitet å regne for andre, inklusive turister om bord i cruiseskip som ligger til kai ved Akershus festning og dermed blir passert av bussene.

Passasjerer i bussene skal ha gyldig billett, selv om det dreier seg om en utprøving av selvkjørende busser – i regi av Ruter, administrasjonsselskapet for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus.

Utprøvingen av bussene, levert av en fransk produsent, foregår i samarbeid med Statens vegvesen og Bymiljøetaten i Oslo.

Bussene, som har lett adgang for rullestoler, tar 11 passasjerer samt en såkalt «vert», en som kan gripe inn når selvkjøringen ikke måtte gå som den helst skal.

Makshastigheten for bussene er 25 km/t, men inntil videre skal de ikke overstige en fart på 18 km/t.

Oslo er ikke først ute i Norge og definitivt ikke i verden med utprøving av selvkjørende elbusser.

ruter.no står dette å lese om formålet med utprøvingen:

  • Vi skal introdusere teknologien til markedet, slik at våre kunder får en opplevelse av selvkjørende kjøretøy og erfaringer med bruk av dette.

  • Vi skal utforske hva slags roller slike kjøretøy kan spille som del av kollektivtilbudet, og hva slags nye mobilitetstjenester de muliggjør.

  • Vi skal utvikle vår egen og andres kompetanse på selvkjøring, og bidra til at samarbeidspartnere og myndigheter stiller forberedt på teknologiens fremvekst.

Aktuell lesing:

Selvkjørende minibusser på vei til Oslo-regionen

Smart mobilitet: Luftige visjoner eller faktisk endring – hva må til?

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS