Du er her

  • Hjem
  • /
    Stockholm-Oslo, kanskje en tre timers togreise

Stockholm-Oslo, kanskje en tre timers togreise

LITT AV HVERT: En omfattende modernisering av jernbanen Stockholm–Oslo, med en maks tre timers togreisetid mellom byene som gevinst, er blant det som foreslås i sluttrapporten fra en studie i regi av det svenske Trafikverket.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Studien har tatt for seg jernbane- og veiforbedringsmuligheter som tenkes virkeliggjort i løpet av et par tiår, gitt beslutninger om tiltak som samlet vil koste mange titalls milliarder kroner.

Den er utført i samarbeide med Jernbanedirektoratet og Statens vegvesen fra norsk side, dessuten med regionale og lokale myndigheter samt næringslivsinteresser på begge sider av grensen.

Også vei, men mest jernbane

Den nye rapporten fastslår at det samlede vei- og jernbanetransportsystemet for personer og gods i området mellom Stockholm og Oslo har mange svakheter.

Satsing på møtefrie veier er blant det rapporten foreslår i tillegg til en omfattende jernbanefornyelse.

Men jernbanen, «der mulighetene for utviklings vurderes å være størst», som Trafikverket skriver i en nyhetsmelding, får mest oppmerksomhet i rapporten.

Selv om det er snakk om en utvikling på lang sikt, kan rapporten tenkes å gi iallfall et snev av næring til mange interessers håp om gode alternativer til flytrafikken mellom Stockholm og Oslo, og om mer effektiv bakketransport også på delstrekninger mellom de to storbyene.

Ny trasé ut fra Oslo

En ny, dobbeltsporet og tilnærmet rettlinjet jernbanetrasé mellom Karlstad og Oslo er blant det Trafikverket og samarbeidspartnerne ser for seg.

Det fremgår av rapporten at mye usikkerhet er knyttet til fraværet av norske beslutninger om en ny jernbanetrasé inn i Sverige fra Oslo.

Den gjennomførte studien kan sees som en begynnelse snarere enn som en slutt på all planlegging som må til før den tenkte moderniseringen av transportsystemet kan bli gjennomført.

Trafikverket skriver at «nå fortsetter prosessen, med sluttrapporten som et felles planleggingsunderlag.»

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS