Du er her

  • Hjem
  • /
    Dansk forsmak på mer effektiv lastebilkjøring

Dansk forsmak på mer effektiv lastebilkjøring

Seks delvis selvkjørende lastebiler skal 30. mars tilbakelegge 320 km på danske veier, som ledd i et EU-prosjekt, melder Vejdirektoratet.

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Platoon. Foto.Lastebilene – fordelt på to såkalte platoons med tre biler i hver – skal starte på svensk side av Øresundsbroen og kjøre gjennom Sjælland, Fyn og Jylland til den dansk–tyske grensen. Hver bil skal, tross alt, ha en sjåfør ved rattet - men det er bare i den første bilen i kolonnen at føreren faktisk kjører. De andre vil være koblet elektronisk til bilen foran.

Vejdirektoratet viser til at lastebiler i platoons på sikkert vis skal kunne kjøre tettere inntil hverandre enn andre kjøretøyer og at dette, foruten å gi veiene økt kapasitet, vil gi redusert brennstofforbruk og forurensning.

Et blikk inn i fremtiden

Andreas Egense, avdelingsdirektør i Vejdirektoratet, sier at direktoratet deltar i prosjektet ”fordi det er en god mulighet for oss til både å høste konkrete erfaringer og demonstrere at vi allerede i dag arbeider for å bli klare til å ta imot biler med selvkjørende teknologier på de danske veiene.”

Vejdirektoratet samarbeider med politiet og en rekke andre parter, inklusive lastebilprodusentene Volvo og Scania, om den forestående platoon-kjøringen.

Ministeren øyner konkurransefordeler

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt sier i en kommentar:

”Det er viktig at Danmark er med på å understøtte nye teknologier som kan gjøre transportbransjen mer effektiv og sikre en mer miljøriktig transport av varer og gods. Det kan gi oss konkurransefordeler på transportområdet og skape ny vekst og nye arbeidsplasser.”

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS