Du er her

  • Hjem
  • /
    De vekker ikke udelt begeistring i Bergen …

De vekker ikke udelt begeistring i Bergen …

LITT AV HVERT: Den siste uken av juni dukket de grønne elsparkesyklene til selskapet Ryde opp i gatene i Bergen. Det har utløst et kaos av henslengte sparkesykler – og en storm av protester.

 

Av Otto von Münchow (tekst og foto)
Frilansjournalist, Bergen

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Over natten plasserte Ryde ut 350 elektriske sparkesykler i Bergen – uten godkjenning fra kommunen. Etter tilsvarende sjokkinvasjon i Trondheim, Kristiansand og Stavanger var turen kommet til Vestlandets hovedstad.

Allerede i løpet av den første uken har selskapet solgt 27 000 turer.

Sparkesyklene ble omfavnet av bergensere som ser dem som hendige transportmidler, men enda flere har uttrykt harme over det som oppfattes som ville vesten-tilstander fra Ryde. Debattene har rast i de lokale mediene. Og Bergen kommune truer med søksmål.

Kommunen peker på at for å drive kommersiell utleie på offentlig grunn, må en ha en avtale med kommunen. Dager etter at Ryde satte ut elsparkesyklene, begynte kommunen å fjerne dem som stod feilparkert.

Til slutt fjernet Ryde selv sparkesyklene – etter avtale med politiet. Samme dag satt selskapet i møte med politiet om godkjenning og vilkår for å kunne drive utleie. En avtale ble inngått der politiet gir Ryde lov til å leie ut inntil 500 sparkesykler under visse vilkår.

Dagen etter var sparkesyklene på plass i Bergens gater.

Selv med politiets tillatelse vil kommunen gå til søksmål. Ryde har fortsatt ikke inngått eller fått noen avtale med kommunen.

Byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke har uttalt at Ryde må gjennom en faglig og demokratisk prosess for å få en avtale med kommunen, og at en sånn avklaring tidligst vil være klar til høsten.

Trondheim har tidligere gått til søksmål mot Ryde uten så langt å nå frem.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS