Du er her

  • Hjem
  • /
    En mulig jernbane Rovaniemi–Kirkenes

En mulig jernbane Rovaniemi–Kirkenes

LITT AV HVERT: Finland får med seg Norge i en utredning av mulighetene for å bygge jernbane mellom Rovaniemi og Kirkenes.

 

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

 

En jernbaneforbindelse mellom Finland og Nord-Norge kan i samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens øyne gi store muligheter for vekst og utvikling i nordområdene.

«Finnene har foreslått å etablere en arbeidsgruppe som skal vurdere de neste stegene for utredning av en jernbaneforbindelse mellom Rovaniemi og Kirkenes, og vi ønsker å bidra i denne gruppen», sier Ketil Solvik-Olsen i en nyhetsmelding i dag.

Et tidligere finsk utredningsarbeid, der Jernbanedirektoratet har deltatt fra norsk side, har sett på ulike alternativer for en jernbane mellom Finland og isfrie arktiske havner, og finnene har så falt ned på at de vil gå videre med alternativet Rovaniemi–Kirkenes.    

En gjennomgang av de ulike alternativenes kostnader, transportpotensial og bidrag til forsyningssikkerhet ligger til grunn for dette valget.

Finlands transport- og kommunikasjonsminister, Anne Berner, sier i dagens nyhetsmelding at «en arktisk jernbaneforbindelse er et viktig europeisk prosjekt som styrker forbindelsen mellom Nord-Europa, Arktis og kontinentet, og vil være viktig for konkurransekraften for mange industrier i nordlige områder.»

Samferdselsdepartementet her hjemme poengterer at en jernbanelinje Rovaniemi–Kirkenes vil ha konsekvenser for samisk kultur, reinbeiting og naturområder og at Sametinget derfor skal konsulteres i det videre utredningsarbeidet.

Samferdselsdepartementet sier i dagens nyhetsmelding intet om tempoet i det bebudede utredningsarbeidet.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS