Du er her

  • Hjem
  • /
    Flytoget offer for «ulovlig» avgiftsinnkreving

Flytoget offer for «ulovlig» avgiftsinnkreving

LITT AV HVERT: Statens Jernbanetilsyn pålegger den statlige jernbaneeieren Bane NOR å tilbakebetale det statlige Flytoget hva tilsynet ser som «ulovlig innkrevde avgifter.»

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Samtidig blir Bane NOR av tilsynet pålagt å stanse videre ulovlig avgiftsinnkreving.

Saken gjelder avgifter for 2017, 2018 og deler av 2019.

Jernbanetilsynet kan ikke på stående fot oppgi størrelsen på pengesummen som skal tilbakebetales, men Samferdsel har grunn til å tro at det dreier seg om over 100 millioner kroner.

Jernbanetilsynet har tatt saken til behandling etter en klage fra Flytoget, kjent for hurtigtogstrafikk, i konkurranse med statlige Vy, til og fra Oslo lufthavn.

Jernbanetilsynet har funnet at en del av innkrevingen av infrastrukturavgifter – den delen som gjelder «påslag» – ikke harmonerer med krav i jernbaneforskriften og den tidligere fordelingsforskriften.

På den annen side har Flytoget ikke fått medhold fra tilsynet i at andre deler av de omstridte infrastrukturavgiftene – de som gjelder «direkte kostnad» og «kapasitetsavgift» – er ulovlig innkrevd.

I en pressemelding i ettermiddag skriver Jernbanetilsynet at «ikke alle jernbaneforetak er vurdert etter like vilkår for innkreving av påslag» og at «Bane NOR har dermed ikke oppfylt kravet til å bruke denne avgiftsordningen på en ikke-diskriminerende måte.»

Jernbanetilsynet skriver i sakspapirene at dets vedtak ikke kan påklages, men at rettssystemet kan «prøve alle sider av saken.»

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS