Du er her

  • Hjem
  • /
    Havner i miljøsamarbeid

Cruiseskip i fokus:

Havner i miljøsamarbeid

LITT AV HVERT: En håndfull norske havner, med Bergen i spissen, innleder et samarbeid for å redusere besøkende cruiseskips negative miljøpåvirkning.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Bergen og Omland havnevesen (BOH) er initiativtager og, med Even Husby som nøkkelmann, prosjektansvarlig.

Oslo Havn, Trondheim Havn, Stavangerregionen Havn, Ålesundregionens Havnevesen, Aurland Hamnevesen og Stranda Hamnevesen deltar sammen med BOH i samarbeidet – der også Kystverket, Innovasjon Norge, foreningen Norske Havner samt klassifikasjonsselskapet DNV GL er engasjert.

Samarbeidet innledes i en tid med mye debatt om plusser og minuser knyttet til den voksende cruiseskipsturismen i Norge.

Debatten dreier seg i stor grad om i hvilken grad denne turismen er god eller heller dårlig for norsk økonomi samt om i hvilken grad cruiseskipene skal tillates å forurense miljøet – ikke bare i havnene, men eksempelvis også i små fjordsamfunn.

Deltagerne i det nye prosjektet vil utarbeide et verktøy – og her skal DNV GL spille en sentral rolle – for å kunne dokumentere slikt som utslipp til luft og vann, avfallshåndtering og cruiseskips energibruk ved kai.

«Verktøyet vil gi en vurdering av hvert skips miljøpåvirkning, og beregne en miljøscore for hvert skip», skriver BOH på sine nettsider i dag.

Der heter det også at «målet er å oppmuntre rederiene til å velge gode miljøløsninger», noe havnene vil gjøre «ved å belønne skipene som er best på dette ved å gi reduserte havneavgifter.»

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS