Du er her

  • Hjem
  • /
    Ny fartsdemper gir bedre trafikkflyt

Ny fartsdemper gir bedre trafikkflyt

NYHET: En ny type fartsdemper testes ut i Bergen. En stålkasse som senkes dersom farten er for høy, gir fartssyndere en seks centimeter høy kant som møter bilen. De som holder fartsgrensen, vil ikke merke noen ting.

Av OTTO VON MÜNCHOW (TEKST OG FOTO)
Frilansjournalist, Bergen

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

En radar i forkant av den nye typen fartsdemper måler kjøretøyets hastighet og styrer fallemmen i veien. Systemet gir bedre trafikkflyt og fremkommelighet.

Så lenge en holder fartsgrensen, vil disse fartsdemperne være mye behageligere å kjøre over enn tradisjonelle fartshumper. Utrykningskjøretøyer kan overstyre fallemmen.

Systemet heter Actibump og blir testet ut i Norge for første gang. Nye slike fartsdempere er installert på en av innfartsårene til Bergen sentrum som et prøveprosjekt.

Den nye typen fartsdemper ble første gang tatt i bruk i Linköping i Sverige i 2010. Undersøkelser derfra viser at gjennomsnittshastigheten gikk ned med 10,6 km/t etter at Actibump ble installert.

Typen egner seg for veier med lav hastighet, mellom 30 og 50 km/t.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS