Du er her

  • Hjem
  • /
    På vei til et grønnere Norge

På vei til et grønnere Norge

Med trekkplastre som Tesla-sjef Elon Musk og USAs transportminister Anthony Foxx på deltagerlisten, fremsto den regjeringsarrangerte konferansen «Grønn omstilling – framtidens transportløsninger» som et forsøk på å gi Norge et synlig push inn i en ny tid.

Klikk her for å se klima- og miljøministerens oppsummering av konferansen.

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Foto av Erna SolbergDeltagerne under konferansen – et par hundre i tallet, hel- og halvkjendiser fra ulike deler av samfunnslivet inkludert – skulle lytte, lære, utveksle meninger og få det inn med skjeer at regjeringen mener alvor når den snakker om et Norge som skal bli annerledes enn det er.

Bidrag fra mange hold

Foto av Elon MuskMer effektive og mindre miljø- og klimaskadelige transportløsninger på land, i luften og til sjøs – dette er stikkord for hva regjeringen ser som et mål. Aktører innen transport og logistikk, industri og forskning, offentlig forvaltning og hvor de ellers måtte finnes, skal bidra.

Også regjeringen selv skulle lytte og lære, for den var ute etter innspill og inspirasjon som kan sikre at den kan gjøre sin del av jobben på smartest mulig vis.

«Bygge landet på nytt»

Statsminister Erna Solberg poengterte at den som vokser opp i 2050 vil vite om arbeidet i retning et grønt samfunn har lykkes. Hun sa at «et langdistanseløp» skal gjennomføres og at det nå dreier seg om å «bygge landet på nytt.»

Foto Av panelet
Foto
Foto.

Nytenkning, ny teknologi, nye løsninger vil ventelig komme sterkt inn i bildet. Regjeringen ser det som viktig – ikke minst i lys av de fallende oljeinntektene og bortfallet av arbeidsplasser – at omstillingen av Norge vil skape nye og lønnsomme og gjerne eksportrettede arbeidsplasser.

Kanskje noe for andre også …

Under konferansen fremkom eksempler på tiltak her og der i verden som kan inspirere til lignende tiltak andre steder. Blant eksemplene:

Et tverrsektorielt lovverk for mobilitet i Finland, ett reisebetalingssystem for ulike kollektivtransportoperatører i Montreal, og et system som skal sørge for at det går mindre tid til spille på å finne ledige p-plasser i Los Angeles.

Ingen strak vei å gå

Kollisjoner mellom etablerte og nytenkende interesser vil ventelig inntreffe underveis til et grønnere Norge, og feilsatsinger vil nesten nødvendigvis bli dradd i gang, men slikt må ikke få virke dempende på utviklingen, ble det poengtert under konferansen.

Positive kommentarer fra folk på vei ut derfra ga inntrykk av at regjeringen hadde lykkes godt med å gi landet et push i den ønskede retning.

Men det gjenstår det å se hva tiden fremover faktisk vil by på i denne sammenheng. Noe av usikkerheten ligger i den raske teknologiske utviklingen, som kan medføre at dagens smarte løsninger så å si over natten kommer i skyggen av noen som er enda smartere.

En avtale – og en sykkeltur

Etter konferansen signerte transportminister Foxx og samferdselsminister Solvik-Olsen en amerikansk-norsk samarbeidsavtale om utveksling av kunnskap, teknologi og erfaring på transportfeltet.

Og dagen derpå, fredag, planla de å legge ut på en liten sykkeltur på Fornebulandet, hvis det passet slik.

Og slik oppsummerte klima- og miljøminister Vidar Helgesen dagens konferanse:

Helgesen from Samferdsel on Vimeo.

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS