Du er her

  • Hjem
  • /
    Sikring mot snøskredfaren, et prosjekt dras i gang

Sikring mot snøskredfaren, et prosjekt dras i gang

NYHET: Troms og Finnmark fylkeskommune etablerer et prosjekt for utvikling av teknologi – til bruk lokalt, nasjonalt og internasjonalt – som skal sikre veifarende og redningspersonell mot dramatiske følger av snøskred.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Fylkeskommunen inviterer norske gründere og bedrifter til å delta i prosjektet, som har 10 millioner kroner til disposisjon.

«I dag mangler vi god teknologi for å detektere snøskred som har truffet veien og som melder fra om det er kjøretøy i skredområdet», sier Espen Lauvlund Nilsen, prosjektleder i Troms og Finnmark fylkeskommune (TFFK), i en pressemelding i dag.

Han peker på at skred som blokkerer veien kan medføre bilkø og at bilkøen rammes av nye skred. 

Fjerning av risiko og ressursbruk

«I tillegg må det settes i gang en redningsoperasjon selv om vi ikke vet om det er biler i skredet, noe som kan utsette redningspersonell for en unødvendig risiko og ressursbruk. En teknologi som gir oss denne informasjonen ønsker vi å være med å utvikle», sier prosjektlederen.

Prosjektet får ulike former for støtte fra Innovasjon Norge, Nasjonalt program for leverandørutvikling samt Direktoratet for forvaltning og økonomistyring. ITS-Norway, som arbeider med intelligente transportsystemer, er med som samarbeidspartner.

Invitasjon til samarbeid

Andreas Persson, geolog og skredekspert i TFFK, sier at «vi er ute etter dialog med alt fra små gründere til etablerte leverandører som kan løse hele eller deler av problemet.»

TFFK poengterer at risikoen for veifarende for å bli tatt av et første skred er liten målt mot faren forbundet med å sitte i stillestående trafikk i et skredområde og dermed bli tatt av et såkalt naboskred.

Et livreddende system

Om dette sier geolog Persson at «teknologien som utvikles må detektere skredet, om det er biler i skredet og raskt kunne stenge ned vei og varsle aktuelle aktører. Den risikoreduserende effekten ved et slikt system kan redde mange liv.» 
 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS