Du er her

  • Hjem
  • /
    Stadig grønnere fergedrift

Stadig grønnere fergedrift

Enda en gang gjør Statens vegvesen et fremstøt for å gjøre ferge-Norge grønnere, denne gang ved å invitere rederier og teknologimiljøer til å utvikle en delvis hydrogendrevet ferge.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Fergen vegvesenet ønsker seg som resultat av den aktuelle utviklingskontrakten er ment for forbindelsen Hjelmeland–Nesvik–Skipavik på riksvei 13 i Stavanger.

«Utviklingskontrakten vil legge et økonomisk grunnlag for å pløye ny mark», sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen. «Dette er et viktig skritt i det grønne skiftet i maritim sektor. Det er viktig for å gjøre fergedriften vår grønn.»

En tilsvarende utviklingskontrakt har tidligere ført til hva vegvesenet omtaler som «verdens første rene batteriferge i drift i et ordinært samband», den som fikk navnet «Ampere» og fra godt over to år tilbake er i trafikk over Sognefjorden mellom Lavik og Oppedal.

Vegvesenet poengterer at hydrogendrevne ferger er tenkt å muliggjøre nullutslippsløsninger for fergedrift over lengre strekninger enn batteriferger har rekkevidde for.

Vegdirektør Gustavsen sier at «hvis vi lykkes med hydrogendrevne ferger, vil det også ha overføringsverdi til andre deler av sjøfarten som trenger lengre rekkevidde enn elektrisk drift alene kan gi, for eksempel hurtigbåter og annen kystnær transport.»

Den ønskede hydrogenfergen er en av en rekke nye ferger, mer eller mindre grønne, som vegvesenet nå forbereder innkjøp av.

Vegvesenet fremholder at det stor internasjonal oppmerksomhet omkring fornyelsesarbeidet i den norske fergesektoren.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS