Du er her

  • Hjem
  • /
    Forsinket togkonkurranse

Forsinket togkonkurranse

LITT AV HVERT: Vinneren av den planlagte konkurransen om å få drive persontogtrafikk på Østlandet omkring Oslo skal ifølge Jernbanedirektoratet komme i gang med kjøringen i desember 2023, ett år senere enn tidligere bebudet.

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Koronakrisen, usikkerhet omkring ferdigstilling av ny infrastruktur og dessuten et komplekst konkurransegrunnlag blir av Jernbanedirektoratet, som står bak konkurransen, oppgitt som forklaringer.


Den nye timeplanen fra Jernbanedirektoratet forteller at en vinner skal bli utpekt tidlig i 2022, mot opprinnelig tenkt høsten 2021.


Den ennå ikke gjennomførte konkurransen dreier seg om den såkalte Trafikkpakke 4, som omfatter lokal- og regiontogtrafikk. Denne trafikken opereres nå av statlige norske Vy (tidligere NSB), som er ventet å ville delta i konkurransen.

 

Direktoratet skriver i en pressemelding i dag at konkurransegrunnlaget skal være klart i første kvartal 2021.


Kirsti L. Slotsvik, sjefen i direktoratet, forklarer at koronakrisen har skapt store utfordringer for togoperatører.


«Det har oppstått stor usikkerhet særlig knyttet til hva som vil være normal etterspørsel og inntektsnivå for togoperatørene fremover, samt hvorvidt operatørene har ressurser og økonomi til å prioritere deltagelse i en ny konkurranse», sier hun.


Slotsvik gir en tilleggsforklaring som går på usikkerhet om når ny jernbaneinfrastruktur kan tas i bruk, samt på at Trafikkpakke 4 er mer kompleks enn de tidligere tre tildelte trafikkpakkene, der britiske Go-Ahead, svenske SJ og norske Vy ble vinnere.


Direktoratet skriver i dagens pressemelding at den nye pakken er mer kompleks «ikke bare fordi den omfatter betydelig flere togavganger og reisende, men også fordi den bygger på en omfattende rute-, pris- og billettsamarbeidsavtale med fylkeskommunene og kollektivselskapene.»
 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS