Du er her

  • Hjem
  • /
    Omstridt jernbanepakke til Stortinget

Omstridt jernbanepakke til Stortinget

LITT AV HVERT: Stortinget får i disse dager oversendt fra regjeringen en proposisjon om lovendringer som er nødvendige for å innføre den omstridte EUs fjerde jernbanepakke i norsk rett.

 

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

I en pressemelding i ettermiddag beskriver Samferdselsdepartementet pakken som «en samling med nye regler for jernbanesystemet i Europa.»

Knut Arild Hareide, samferdselsministeren, sier at et formål med pakken er «å styrke sikkerhetsarbeidet i sektoren og gjøre jernbanetransport mer attraktiv.»

«Det skal bli enklere og mindre byråkratisk å utvikle togtilbudet både nasjonalt og med tanke på de internasjonale tjenestene», tilføyer han.

Hareide poengterer at norske myndigheter fortsatt skal «kontrollere og ha siste ord når det gjelder å kjøre tog i Norge på en sikker måte.»

I pressemeldingen viser departementet til at alle avtaler om statlige kjøp av persontogtransport som en hovedregel skal tildeles etter konkurranse, ifølge EU-pakken. Departementet understreker at dette ikke er en regel uten unntak.

Samtidig poengterer departementet at pakken ikke inneholder krav om at staten skal gi fra seg eierskapet til selve jernbanen, og det skriver:

«Regjeringen har ingen planer om å sette ut ansvaret for å forvalte jernbaneinfrastrukturen i Norge til private aktører. Statsforetaket Bane NOR har ansvaret for drift, vedlikehold, utbygging og planlegging av jernbaneinfrastruktur og -eiendom i Norge.» 

Mer om jernbanepakken på regjeringens nettsider, blant annet dette: Spørsmål og svar om fjerde jernbanepakke.

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS