Du er her

  • Hjem
  • /
    Viktig å åpne vei for ny teknologi, mener ny minister

Viktig å åpne vei for ny teknologi, mener ny minister

København

Jon Georg Dale, Norges nye samferdselsminister, har sikret seg fornyet innsikt i hvordan ny teknologi er på full fart inn i samferdselssektoren og ser det som viktig at politikerne åpner vei for å ta den i bruk.

Av Flemming Dahl
Ansv. red. Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Innsiktsfornyelsen er et faktum etter at Dale har besøkt ITS World Congress Copenhagen 2018, den fem dager lange internasjonale stormønstringen omkring intelligente transportsystemer.

Dale poengterer at tilpasning av lovgivningen er nødvendig for at ny teknologi skal kunne testes på forsvarlig vis og i neste omgang bli tatt i bruk for alvor.

Snakk om politisk tilrettelegging

I en samtale med Samferdsel før sin hjemreise til Oslo i kveld, etter et par dager i København, sier Dale:

«Vi må passe på at politikken ikke er den som stopper, men heller bidrar til fasilitering.»

Et eksempel på hva han har i tankene:

Kollektivtransportaktøren Ruter meldte sist helg om forberedelser til utprøving av selvkjørende minibusser i Oslo-regionen, men presiserte at myndighetsgodkjennelse må foreligge før kjøringen kan komme i gang.

Foruten å se noe av det ulike aktører rundt om i verden tilbyr av løsninger innen feltet intelligente transportsystemer (ITS), har Dale under besøket truffet fagfolk, byråkrater og politikere fra både Norge og flere andre land.

I går deltok han sammen med flere andre – inklusive transportministre fra Finland, Danmark, Litauen og Singapore samt en representasjon fra EU-kommisjonen – i en rundbordskonferanse.

Dermed fikk han et første møte med utenlandske ministerkolleger, i tillegg til et innblikk i hva som i ulike land rører seg av tanker omkring ITS.

Pressen hadde ikke adgang til rundbordskonferansen, men Dale forteller at ikke minst dette med lovgivning og reguleringer knyttet til ny teknologi var et sentralt tema.

Om å gi og ta …

Hva utvikling av ITS-løsninger angår, ser Dale at det for Norge er snakk om å både gi og ta, om å selge norskutviklede løsninger og kjøpe løsninger fra andre land.

«Vi har jo høy kompetanse på mange områder», sier Dale om norske miljøer, og han trekker frem det maritime feltet som ett av dem der mye lovende skjer. «Samtidig er det nok viktig at vi ikke alle skal finne opp hjulet på nytt», tilføyer han.

Dale presiserer at selv i tilfeller der ny teknologi kommer til Norge fra andre land, vil det være snakk om tilpasning og testing innenfor et norsk rammeverk.

Forgjengeren i samferdselsministerstolen i Norge, Ketil Solvik-Olsen, fremsto som veldig opptatt av ny transportteknologi. Om det samme skal kunne sies om Dale?

Hør hva han svarer:

«Den grunnleggende oppgaven til en samferdselsminister er å bidra til at infrastrukturen er effektiv, og her er teknologi mye av svaret.»

Han understreker at en stadig mer effektiv infrastruktur vil være bra hva angår både kapasitetsutnyttelse, mobilitet, sikkerhet og miljø.

Landbruksminister … unnskyld, samferdselsminister

Dale – så nye i stolen at han foran en gruppe tilhørere kom i skade for å omtale seg landbruksminister, til fornøyelse for både ham selv og tilhørerne – sier til Samferdsel at besøket i København, hans første utenfor Norge som samferdselsminister, har vært «åpenbart» nyttig.

Ikke minst nyttig, forklarer Dale, ved at han nå har lært mer om hva diverse begreper og forkortelser i ITS-sammenheng egentlig står for …

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS