Arvikd Strand er |
AV ARVID STRAND
Strand har skrevet artikkelsen på grunnlag av et arbeid utført sammen med Øystein Engebretsen, Chi Kwan Kwong, Petter Christiansen (alle TØI) og Linda Isberg (Vectura).
Denne artikkelen har et planleggingsmetodisk siktemål, idet vi skal presentere tre framgangsmåter for å belyse transportkonsekvensene av ulike utbyggingsalternativer i en byregion: bruk av indikatoranalyse, av en reisevanemodell, og av en transportmodell.
Den empiriske bakgrunnen er et utredningsarbeid utført for Plansamarbeidet i Oslo og Akershus. Det felles grunnlaget for metodene er, for det første, allmenne innsikter fra byplanforskningen om sammenhenger mellom bystruktur og transport, og, for det andre, empiriske data fra reisevaneundersøkelser.
De tre metodene er forskjellige hva gjelder krav til arbeidsinnsats og hvilke typer spørsmål de kan bidra med svar til. Det gjør også at de egner seg til bruk i ulike faser av en planleggingsprosess.
Innledningsvis i en planleggingsprosess kan problemstillingen være som i Plansamarbeidet: Hvis vi fordeler tilveksten i befolkning og arbeidsplasser på ulike måter, hva vil da bli de trafikale konsekvensene?
Med grunnlag i allmenne innsikter om transportgenerering i ulike byplansituasjoner, kan det antydes at jo nærmere tilveksten lokaliseres til byens eller regionens dominerende sentrum, dess mindre må økningen i transportomfanget forventes å bli. På tilsvarende måte vil det kunne sies noe om transportmiddelfordelingens utvikling i lys av hvordan tilveksten foreslås lokalisert. Slike framgangsmåter representerer analyser av indikatorisk art, og kan rangere alternativer, konsepter eller scenarioer. Samt at analysen kan benyttes som utgangspunkt for å foreta bevisste endringer i fordelingen av framtidig aktivitet over arealet.
Ønsker vi noe mer spesifiserte svar på spørsmålet om transportkonsekvensene, kan det være aktuelt å se nærmere på forventede reiserelasjoner som kan opptre avhengig av hvordan tilveksten lokaliseres, og hvordan de transportmessige rammene som tilveksten plasseres innenfor, tradisjonelt påvirker atferdsmønsteret i trafikken. Slike analyser kan gi oss informasjon om vekstrater for ulike deler av transportbildet.
Ønsker vi informasjon om trafikkbelastninger i ulike deler av transportnettet, er det transportmodeller som må konsulteres. Samtidig som en må ha i mente at trafikkbelastningen for vegnettet som helhet, så vel som på de enkelte delene, avhenger ikke bare av endringer i arealbruk og infrastruktur, men også er avhengig av den generelle «bakgrunns»-trafikkveksten (eller -nedgangen). Bruk av ulike scenarioer kan dermed bli nødvendig som input til ulike sett med modellberegninger.
Tre hovedscenarioer
De tre hovedscenarioene ble av Plansamarbeidets sekretariat betegnet
Scenario 1 - Videreføring av gjeldende kommuneplaner
Scenario 2 - Konsentrert utvikling av byer (to varianter; 2a og 2b)
Scenario 3 - Fortetting i mange knutepunkt (fem varianter; 3a–e)
I tråd med intensjonen om konsentrert byutvikling i scenario/alternativ 2 er hovedtyngden av befolkningsveksten lagt til Oslo indre by. Alternativ 2a har nærmere 66 000 (+ 22 %) flere innbyggere i Oslo indre by enn alternativ 1. Veksten i indre by i alternativ 2 går på bekostning av vekst i de ytre områdene i Oslo (se figur 1). I Akershus får alle bykjernene gjennomgående høyere vekst i alternativ 2 sammenlignet med situasjonen i alternativ 1.
Figur 1. Prosentvis fordeling av tilvekst i befolkningen i ulike deler av henholdsvis Oslo og Akershus fram til 2030 i ulike alternativer/ scenarioer
Fra 2010 til 2030 er det forutsatt at antall arbeidsplasser vil vokse med 38 % i Oslo og 43 % i Akershus. Arbeidsplassveksten i Oslo og i Akershus er holdt konstant i alle scenarioene. Prinsippene for fordeling mellom områder i de enkelte scenarioene er for arbeidsplasser som for boligene.
Framgangsmåter for å belyse transportkonsekvenser
Metode I: Enkle indikatorer
Byplanlitteraturen forteller at avstand til regionens tyngdepunkt befolknings- og arbeidsplassmessig er en viktig faktor for å fastlegge så vel transportmengde som hvilket transportmiddel som høyst sannsynlig vil bli valgt. Likeledes er tettheten i utbyggingen viktig for de samme forholdene. Sentrale dimensjoner som kjennetegner de ulike scenarioene, er at
- arbeidsplass- og befolkningstilvekstens lokalisering i ulike avstander fra Oslo sentrum varierer
- planlagt tetthet ved utbyggingen i ulike deler av regionen varierer
- det er anvendt ulike prinsipper for konsentrasjon i bebyggelsen – ulike varianter av lokalisering av tilvekst i befolkning og arbeidsplasser – fra sentralisert til grader av desentralisert konsentrasjon
Det å etablere anslag for verdier på disse indikatorene for de ulike scenarioene kan derfor representere en første tilnærming til å si noe om transportkonsekvensene.
Metode II: Enkel modell med basis i reisevanedata og pendlingsstrømmer mellom grunnkretser
En rekke kjennetegn ved det bebygde by-og tettstedslandskapet kan tenkes å påvirke omfanget av transport som produseres, og hvordan dette fordeles på transportmidler. Vi har valgt å etablere en modell med variable som beskriver tetthet, lokalisering, konsentrasjon av bosetting og næringsliv, kvaliteten på kollektivtilbudet ved bostedet og regionale koblinger i arbeidsmarkedet .
Metode III: Transportmodellarbeid
Til beregninger av transportmengder benyttes tradisjonelt den regionale transportmodellen RTM23+; et modellsystem som består av flere delmodeller som beregner reiseetterspørsel i et transportsystem ut fra gitte forutsetninger om blant annet demografi og arbeidsplassfordeling, transporttilbud, bilhold, parkering, etc. Input til modellen er detaljert informasjon om fordeling av befolkning og arbeidsplasser for hvert av utbyggingsscenarioene. Som input til modellberegninger inngår også beskrivelse av vegnettet og kollektivtilbudet for både rush- og dagtrafikk innenfor modellområdet.
Resultater
Indikatortilnærming
Oversiktsorienterte beregninger viser at tilveksten i befolkning og arbeidsplasser lokaliseres på en slik måte i de tre scenarioene at scenario 2 har lavest gjennomsnittlig avstand til Oslo sentrum for så vel arbeidsplasser som for befolkningen, se tabell 1.
Tabell 1. Befolkningens og arbeidsplassenes gjennomsnittlige avstand til Oslo sentrum (km langs vei). Datagrunnlag: Statistikkbanken (SSB), registerbasert sysselsettingsstatistikk (SSB) og Plansamarbeidet Oslo og Akershus.
Enkel modelltilnærming
Ut fra våre beregninger vil det regionale utbyggingsscenarioet 2 gi vesentlig lavere vekst i biltrafikken enn scenarioene 1 og 3 (figur 2). Scenario 2 vil ha en vekst i antall bilreiser som er under halvparten av befolkningsveksten på 32 prosent. Scenarioene 1 og 3 har ganske lik vekst i antall bilreiser. For hovedscenarioene 2 og 3 finnes det en del underalternativer som rendyrker en del grep. På overordnet nivå er det ubetydelige forskjeller mellom disse variantene med hensyn til trafikale effekter.
Figur 2. Vekst i antall bilreiser fra/til bolig 2012–2030.
Transportmodelltilnærmingen
Figur 3 viser en sammenstilling av antall bilreiser (summen av bilførerreiser og bilpassasjerreiser) generert i Oslo og Akershus for alternativene 1a, 2a, 2b og 3a. Virkningen av konsentrert byutvikling kommer tydeligst fram i Oslo. For Akershus er det relativt liten forskjell i antall bilreiser pr døgn mellom alternativene.
Figur 3. Antall bilreiser (bilfører + bilpassasjer) per døgn i henholdsvis Oslo og Akershus i alternativene 1, 2a, 2b og 3a.
Konklusjon
Alle våre tre metodiske tilganger er eksempler på hvordan det tenkes i konkrete planleggingsprosesser. Disse prosessene er iterative, og planproduktet utvikles på dynamisk måte gjennom disse prosessene. Ideelt sett. Dynamikken i prosessene forkludres imidlertid gjennom arbeidsdelinger som er blitt mer og mer vanlig etter som tiden går. Er det det samme planleggingsmiljøet som holder i en sak fra A til Å, er det ingen organisatoriske hindringer i vegen for at de dynamiske prosessene kan utfoldes. Vanskeligere blir det dersom, som i Plansamarbeidets tilfelle, at det planleggende miljøet begrenser seg til å utvikle scenarioer (ulike geografiske fordelinger av tilveksten) og deretter ber andre miljøer om å påpeke konsekvenser av ulike slag ved de ulike scenarioene. Da må det dynamiske ved den iterative framgangsmåten settes på vent til konsekvenser er blitt påpekt.
Referanse:
Strand, A. mfl (2013): Transportkonsekvenser av ulike utbyggingsalternativer i Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus. Sluttrapport. TØI rapport 1267/2013
DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste
sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn.
Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!
Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.
Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen
DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!
Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.
Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen