Du er her

  • Hjem
  • /
    Delte meninger om prøvestengning i Bergen sentrum

Delte meninger om prøvestengning i Bergen sentrum

NYHET: En evaluering står for døren etter at Bergen i sommer har gjennomført en prøveordning for å redusere biltrafikken gjennom det historiske sentrum.

Av OTTO VON MÜNCHOW (TEKST OG FOTO)
Frilansjournalist, Bergen

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

For å gi myke trafikanter mer plass i bykjernen og samtidig redusere utslippene, har Bryggen og Torget vært stengt for privatbiler. Kollektivtransport har kunnet benytte gatene.

Prøvestengingen har vart fra 4. juli og skal avsluttes 16. august. I løpet av høsten skal resultatet evalueres, men reaksjonene har allerede vært mange, både fra dem som applauderer ordningen og fra dem som mener at prøvestengingen har vært mislykket fra første dag. 

Mye forvirring

Stengingen har skapt mye forvirring, ikke minst for bilister utenfra. Både kjøremønster og skilting har skapt forvirring. Mange bilister har havnet på avveie i de trange gatene som strekker ut fra og rundt Torget og Bryggen.

Flere biler har også prøvd å ta seg over Torget og Bryggen til tross for forbudet. Det var til slutt nødvendig å sette opp trafikkdirigenter ved innkjøringen til Torget og Bryggen.

Beboerne på Fjellsiden, bydelen like nord for Bryggen og Torget, melder om økt gjennomkjøring etter stengingen. Istedenfor å benytte E39 gjennom Fløyfjellstunnelen og rundt sentrum, prøvde bilister å tråkle seg gjennom smitt og smau på Fjellsiden.

En foreløpig rapport lagt frem av Miljøløftet (et samarbeid mellom Staten, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune) i begynnelsen av august viser at stengingen har gitt nesten 10 000 færre bilreiser pr. døgn gjennom sentrum. 

Seks millioner kroner

Rapporten viser også til at det er blitt trafikkreduksjon i flere andre sentrumsgater rundt Torget og Bryggen. Ifølge rapporten er det foreløpig ikke registrert signifikant trafikkøkning i øvrige sentrumsgater eller i boliggatene på Fjellsiden.

Prøvestengingen er kostnadsberegnet til seks millioner kroner.

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS