Du er her

  • Hjem
  • /
    Stadtunnelen utredes på nytt

Stadtunnelen utredes på nytt

LITT AV HVERT: Regjeringen har bestemt seg for å utrede den påtenkte skipstunnelen gjennom Stadlandet på nytt. Politikere og andre som har vært pådrivere for tunnelen som skal lede skipsfarten utenom det værutsatte, åpne farvannet ved Stadt, oppfatter det som en trenering.

Av OTTO VON MÜNCHOW
Frilansjournalist, Bergen

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

En skipstunnel gjennom Stadlandet fra Moldefjorden til Vanylvsfjorden har lenge vært en høytflyvende idé. Allerede i 1874 ble ideen lansert i Nordre Bergenhus Amtstidende. Gjennom de senere årene skal tunnelen ha blitt utredet mer enn 20 ganger.

I 2013 kom tunnelen med i Nasjonal transportplan. For NTP 2018–2029 ble satt av 1,5 milliarder kroner til prosjektet i første planperiode og deretter ytterligere 1,2 milliarder kroner i andre planperiode.

En utredning i fjor, nå en til

I juni i fjor presenterte Kystverket en utredning som viste at tunnelen ville koste 2,7 milliarder kroner å bygge. Både prosjektansvarlig for skipstunnelen og lokale politikere regnet med at det var den siste utredningen. Ifølge Kystverkets handlingsplan er det planlagt byggestart i 2022.

Regjeringen har altså sittet på utredning ett år og har nå bestemt seg for at enda en utredning er nødvendig.

Enda en milliard kroner …

Mandag ble det kjent at konsulentselskapet Atkins har fått i oppdrag å foreta en oppdatert, ekstern kvalitetssikring. Bakgrunnen er blant annet utsikkerhet rundt kostnadene.

I en kvalitetssikringsrapport fra 2018 anslo Atkins og Oslo Economics en pris på 3,8 milliarder for prosjektet – vel en milliard mer enn Kystverket kom frem til.

 

Aktuell lesing:

Oops, en norsk skipstunnel

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS