Du er her

26 000 trafikkomkomne i EU i fjor

Utviklingen i retning av færre årlig trafikkomkomne i EU har stagnert, til bekymring for EU-kommisjonen. Men den poengterer at EU-veiene fortsatt er «de sikreste i verden.»

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Foto. Motorvei i SverigeNypublisert 2015-statistikk fra Kommisjonen forteller om 26 000 trafikkomkomne i EU i 2015, omtrent uforandret fra nivåene i 2015 og 2014, men ned fra 31 500 i 2010.

Kommisjonen anslår at 135 000 mennesker ble alvorlig skadd i EU-trafikken i 2015. Den fastslår at den nå for første gang publiserer et anslag over årlig antall alvorlig trafikkskadde i EU, forklart med at medlemslandene «har begynt å rapportere sammenlignbare og pålitelige data» på dette området.

Kostnadskrevende trafikkulykker

Samfunnskostnadene (helsetjenester, materielle ødeleggelser mm.) knyttet til omkomne og skadde i EU-trafikken beløp seg i 2015 til minst 100 milliarder euro, anslår Kommisjonen.

Den har lenge hatt som et mål at antallet omkomne skal være nede i under 16 000 i 2020, men de siste par årenes utvikling lover i så henseende ikke godt. Violeta Bulc, Kommisjonens transportkommissær, sier at «mye mer må gjøres» for at målet skal bli nådd.

Kommisjonen vil for sin del fortsatt gjøre sin del av trafikksikkerhetsarbeidet, lover Bulc. Hun mener at oppkoblet og automatisert kjøring er blant det som kan bidra til bedring på mellomlang og lang sikt.

51,5 omkomne pr. million innbyggere

Antallet årlig trafikkomkomne målt pr. innbygger varierer fortsatt sterkt medlemslandene imellom, men Kommisjonen ser at gapet mellom de beste og dårligste i klassen blir mindre.

I gjennomsnitt kom EU-landene ut av 2015 med 51,5 trafikkomkomne pr. million innbyggere. Kommisjonen ser at dette gjør EU til den beste regionen i verden, langt bedre enn eksempelvis USA (oppført med 106 trafikkomkomne pr. million innbyggere), og kraftig bedre enn verdensgjennomsnittet (174).

Den farlige mobiltelefonen

En av flere faktorer Kommisjonen trekker frem som medvirkende til at nedgangen i antall trafikkomkomne har stagnert: Distraksjon forårsaket av mobiltelefonbruk.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS