Du er her

  • Hjem
  • /
    Biloppsamlere ber om støtte til gjenbruk av deler

Biloppsamlere ber om støtte til gjenbruk av deler

NYHET: Norske myndigheter bør friste med økonomiske incentiver for å bidra til økt gjenbruk av bildeler, mener Norges Biloppsamleres Forening (NBF).

Av Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

NBF anslår at 2–4 prosent av alle bildeler som benyttes til reparasjon i Norge er brukte, og at tilsvarende tall for Sverige er 10–12 prosent.

«Vi foreslår redusert eller ingen merverdiavgift på brukte bildeler mot forbruker», sier foreningens styreleder, Tor Alm, i en pressemelding i dag. 

«Videre bør avgiftssystemet stimulere til økt reparasjon og gjenbruk ved redusert moms på reparasjonstjenester», tilføyer han.

Grønn sirkulærøkonomi

NBF bruker NRKs TV-program Sløsesjokket som utgangspunkt for sitt utspill.

«Gjenbruk er viktig for å skape en ny grønn sirkulærøkonomi. I Norge er vi altfor dårlige på gjenbruk av bildeler», sier Alm.

Forsikringsselskapene bør ta et spesielt ansvar i denne sammenheng, mener han: «De legger jo absolutt premissene, og kravet om å bruke nye deler i garantitiden bør revideres.»

Norske arbeidsplasser

Blant NBFs øvrige argumenter er at økt gjenbruk av bildeler vil gi flere arbeidsplasser i Norge.

«De fleste delene produseres i utlandet», forklarer Alm. «Ved å gjenbruke deler beholder vi arbeidsplasser i Norge og lokalt. Det betyr mer arbeid til verksteder og bildemonteringsbedrifter her hjemme.»

NBF anslår at 40 000 vrakbiler årlig, tilsvarende rundt 30 prosent av et års vrakbiler i Norge, ikke blir demontert, men går til fragmenteringsverk for materialgjenvinning.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS