Du er her

  • Hjem
  • /
    Elbiler får redusert bompengetakst i Bergen

Elbiler får redusert bompengetakst i Bergen

LITT AV HVERT: Bergen kommune har bestemt at statens bompengeforlik – tilskuddet som regjeringen vedtok i fjor til å redusere bompengetakstene – helt og holdent skal gå til utslippsfrie biler.

Av OTTO VON MÜNCHOW (TEKST OG FOTO)
Frilansjournalist, Bergen

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

I praksis betyr det at elbileierne i Bergen totalt får kuttet 55 millioner kroner i bompengeutgifter i året.

I dag betaler nullutslippsbiler (praktisk talt alle slike i Bergen er elbiler) 16 kroner for å passere bompengeringen i rushtiden og 8 kroner ellers. I følge en utregning fra Statens vegvesen basert på antall eksisterende biler, vil taksten bli nesten halvert med de nye retningslinjene.

Til sammenlikning betaler en dieselbil 45 kroner i rushtiden, mens en bensinbil betaler 41 kroner. Beløpene gjelder for dem som har Autopass-avtale.

Vedtaket om at å la hele bompengepotten går til utslippsfrie biler, ble til ved et kompromiss i Bergen bystyre. Byrådet, som er sammensatt av Ap, Krf og V, hadde foreslått å kutte takstene i ytre bompengering med åtte prosent for alle kjøretøy, men fikk ikke flertall for forslaget. Istedenfor fikk SV byrådet og Sp – og dermed flertallet – med på sitt forslag.

Regjeringen har krevd at Bergen må gjennomføre et bompengekutt for å få tildelt tilskuddet til byvekstavtalen, som blant annet går til videre utbygging av Bybanen.

Byvekstavtalen sikrer over 13 milliarder kroner til investeringer i bergensområdet fram til 2029.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS