Du er her

  • Hjem
  • /
    Høyere danske fartsgrenser vurderes

Høyere danske fartsgrenser vurderes

Fra 80 til 90 km/t på landeveier, fra 110 til 120 km/t på motorveier – i Danmark er det aktuelt å heve fartsgrensene på strekninger der det blir funnet trafikksikkerhetsmessig forsvarlig.

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Ole Birk Olesen, danskenes transportansvarlige minister, argumenterer med at fartsgrenser som virker logiske og er forsvarlige for sikkerheten er lettere å overholde enn fartsgrenser som virker ulogiske.

Han tar utgangspunkt i resultater av de senere års forsøk med forhøyede fartsgrenser på landeveier.

Et forsøk med forhøyet fartsgrense på 18 landeveisstrekninger, gjennomført av Vejdirektoratet i årene 2011–2014, viser ifølge Transport-, Bygnings- og Boligministeriet at den faktiske gjennomsnittsfarten steg med bare 0,2 km/t, ”dette til tross for at den tillatte farten ble satt opp med 10 km/t”, som ministeriet skriver på sine nettsider.

Ministeriet poengterer imidlertid at det samtidig med forhøyet tillatt fart, ble gjennomført en rekke tiltak for å forbedre trafikksikkerheten på forsøksstrekningene.

Danmarks regjering har satt Vejdirektoratet til å undersøke hvor fartsgrensene på forsvarlig vis kan økes og hvor det vil være meningsfylt å bruke de ekstra penger som det i noen tilfelle vil koste å tilpasse veiene til økt fart.

”For relativt små kostnader til trafikksikkerhetstiltak kan man sikre store tidsgevinster for den enkelte bilist”, sier ministeren, som mener at høyere fartsgrenser kan bidra til ”å forbedre mobiliteten i samfunnet og forbedre betingelsene for vekst.”

Med ventede anbefalinger fra Vejdirektoratet på plass, skal spørsmålet om forhøyede fartsgrenser diskuteres på bredt politisk plan i Danmark.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS