Du er her

  • Hjem
  • /
    Et FN-budskap til fordel for færre trafikkomkomne

Et FN-budskap til fordel for færre trafikkomkomne

København

Bilprodusenter bør bidra til færre trafikkomkomne i verden ved å selge like sikre biler i fattige land som i velstående land, mener Jean Todt, spesialutsending innen trafikksikkerhet for FNs generalsekretær.

Av Flemming Dahl
Ansv. red. Samferdsel

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Todt benyttet anledningen til å spre budskapet da han hadde ordet under ITS World Congress Copenhagen 2018, den internasjonale stormønstringen omkring intelligente transportsystemer som denne uken arrangeres i danskenes hovedstad.

Han trakk frem som et eksempel at biler som selges med airbag i velstående land, sendes ut i markedet uten airbag i fattige land.

Foruten å fremme trafikksikkerhet for FN, gjør Todt det samme i egenskap av president i det internasjonale bilsportforbundet FIA (Fédération Internationale de l'Automobile).

En mann mange lytter til

FIA er kjent ikke minst som en nøkkelaktør innen motorsporten, der franskmannen Todt i sine yngre år gjorde seg sterkt gjeldende som utøver og etablerte seg som kjendis og dermed en mann mange lytter til.

Under ITS-samlingen her i København roste Todt Danmark for å være blant verdens mest trafikksikre land – og minnet om at det står dramatisk dårligere til med sikkerheten i eksempelvis afrikanske land.

Todt fastslo overfor Samferdsel at han ideelt gjerne skulle se oppnåelse av en internasjonal enighet om et minimumsnivå for bilers sikkerhetsutrustning –  og at bilprodusenter i hans øyne bør bidra til en slik enighet.

De stygge tallene

Grove anslag viser at 1,3 millioner mennesker årlig mister livet i trafikken rundt omkring i verden, mens mange ganger så mange blir mer eller mindre alvorlig skadd.

En stor del av de rammede er barn. Todt sa at «hver dag dør 500 barn på veiene.»

Todt så de stygge tallene i sammenheng med fravær av utstyr som airbags og bilbelter, fravær av lover og regler, mangel på politikontroller samt korrupsjon som gjør det mulig å kjøpe seg unna straff for brudd på det som måtte finnes av trafikkregler.   

Intelligente transportsystemer kan bidra sterkt til bedre trafikksikkerhet, mente Todt, mens han gjorde det klart at også grunnleggende holdningsendringer må til for å styrke trafikksikkerheten.

Bedre trafikksikkerhet «har med menneskerettigheter å gjøre», sa Todt, som tilføyde at «mye arbeid gjenstår.»

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS