Trekantsambandet. Foto: Sunnhordland Bru og Tunnelselskap |
AV JON INGE LIAN OG JOACHIM RØNNEVIK
Artikkelforfatterne er henholdsvis forskningsleder og forsker ved Transportøkonomisk institutt (TØI) |
Norge er preget av lange avstander, tynt befolkningsgrunnlag og en vanskelig topografi. Samferdselsinvesteringer er derfor sett som viktig for velferd og økonomisk utvikling. Analyser av store vegprosjekter ferdigstilt de siste 10–15 årene viser at når regionsentre knyttes sammen, kan dette legge til rette for et sterkere regionalt servicetilbud og arbeidsmarked.
Dette er blant resultatene fra et prosjekt utført under Samferdselsdepartementets program for overordnet transportforskning. Studien er en kombinasjon av en statistisk analyse av 102 store prosjekter åpnet i perioden 1993–2005 og tre casestudier (Trekantsambandet, vegutbedring Førde–Florø og Nordkapps fastlandsforbindelse).
Statistisk analyse
Den statistiske analysen viser at de store investeringene i denne perioden i stor grad er rettet mot sentrale strøk, men det er også en del store prosjekter nær mindre sentrale kommuner på Vestlandet og i Nord-Norge. Effektene er analysert for kommuner som ligger innenfor én times reiseveg fra prosjektet (reisetider basert på vegnett for 2006). Effektene er lavere utenfor timesområdet. Resultatene viser at:
· Befolkningsutviklingen er i hovedsak bestemt av kommunenes sentralitet.
· Omfanget av veginvesteringer synes å ha en tilleggsvirkning på befolkningsutviklingen, men virkningen er relativt svak i forhold til sentralitetens betydning for befolkningsutviklingen.
· Regresjonskoeffisienten indikerer at når investeringsomfanget innenfor én time fra kommunen øker med én milliard kroner, øker befolkningen med nær 1 % (gjelder for perioden 1990–2008, alt annet likt).
· Styrken i den statistiske sammenhengen mellom investeringsnivå og befolkningsutvikling synes sterkest i sentrale strøk (punktenes samling om regresjonslinja, se figur 1).
· Investeringsnivåets virkning på befolkningsutviklingen synes sterkest i mindre og noen sentrale kommuner (regresjonslinjas stigningsvinkel).
· Virkningene på andre virkningsvariabler – som sysselsetting, inntektsnivå, pendling og næringsarealer – er ikke signifikante.
Figur 1. Befolkningsutvikling 1990–2008 (y-akse) etter investeringsomfang innen én time fra kommunen (x-akse). Sentrale kommuner
Tre casestudier
De tre casestudiene beskriver ulike geografiske situasjoner. Trekantsambandet, åpnet i år 2000, binder sammen øyene Bømlo og Stord og knytter dem sammen med fastlandet. Reisetiden mellom sentrene på øyene er ca. ½ time, mens det er 50 minutter fra Leirvik på Stord til Haugesund. På øyene Bømlo og Stord bor det drøyt 30 000 personer.
Den utbedrede vegen mellom Førde og Florø binder også sammen en region med 30 000 innbyggere. Etter åpningen av Naustdaltunnelen 1995 og senere utbedringer fram mot 2005, er reisetida mellom Førde og Florø kuttet ned fra 1 time og 15 minutter til 50 minutter. Begge disse stedene har vegforbedringene gitt grunnlag for å knytte sammen arbeidsmarkeder og konsolidere servicetilbudet i regionene.
Nordkapptunnelen ble åpnet i 1999 og gjør kun 3000 innbyggere landfaste. Det er tre timer til Alta som er nærmeste større sted. En finner dermed ikke de samme positive virkningene på arbeidsmarked og servicenæringer. Derimot har handelslekkasjen til Alta og bruk av Alta lufthavn økt.
Virkninger for lokale arbeids- og servicemarkeder
Sammenknytning av regionsentre kan som nevnt legge til rette for styrking av regionalt servicetilbud og arbeidsmarked. Samme tendens kunne spores etter Hitra-Frøyas sammenknytning (år 2000) og fastlandsforbindelse (år 1994), hvor 8600 personer fikk fastlandsforbindelse (Kvinge og Eriksen 2004). Hvor sterkt servicetilbudet blir, avhenger av det lokale befolkningsgrunnlaget, men eksempelstudiene viser at en størrelsesorden på 10 000–30 000 innbyggere synes tilstrekkelig for å bygge opp et tilbud godt nok for konsolidering og å stoppe handelslekkasjen til nærliggende større byer. En viss avstand til nærmeste storby er også en fordel (f. eks. minst to timer).
På Stord og Bømlo har en fått økt pendling. Den funksjonelle regionen er blitt større og mer integrert. Muligheten for å pendle til Haugesund gjør det lettere å rekruttere par hvor begge har høy utdanning. Videre er det lettere for de store industribedriftene å disponere mannskapene (både egne og innleide) etter de store variasjonene i oppdragsmengde.
Også mellom Førde og Florø er det økt pendling begge veier. Arbeidsmarkedene i de to stedene supplerer hverandre. Det gjør regionen mer robust, det er lettere å håndtere konjunkturelle svingninger og å rekruttere par. I Florø er det mange arbeidsplasser innen olje- og offshorevirksomhet og maritim- og fiskeindustri, som er konjunkturutsatte næringer. Førdes arbeidsmarked preges av handel, offentlige arbeidsplasser og fylkessykehuset.
I varehandel og service har en også opplevd regional konsolidering. Stord er styrket som regionsenter gjennom oppbygging av Heiane storsenter. Førde har både et tradisjonelt handelssenter med 60 butikker og flere spesialvarehus for byggevare, møbler, elektriske artikler, bilartikler. Bedrede vegforbindelser har gjort Førde til handelssentrum for hele regionen, ikke minst er tilstrømninger fra Florø økt etter at vegen ble utbedret. Styrkingen av Førde har imidlertid gitt økt handelslekkasje fra Florø.
Offentlig tjenestetilbud og offentlig sektor har ikke i samme grad som privat sektor utnyttet de mulighetene som bedre vegforbindelser har gitt. Det synes vanskeligere å foreta lokaliseringsendringer i offentlig sektor.
På flyplassiden er det ingen endringer av tilbudet som følge av bedret veg, men passasjerene reiser i økende grad til nærmeste stamlufthavn etter at veginvesteringene kom (Trekantsambandet og Nordkappforbindelsen). Dermed oppnår de reisende et bedre rutetilbud og langt billigere billetter.
Virkninger for basisnæringene
Eksportnæringer som industri og reiseliv er i stor grad styrt av internasjonale trender og konjunkturer. De har gjerne lange transportavstander, og lokale vegforbedringer vil i utgangspunktet ikke være av samme betydning som for næringer som retter seg mot lokale markeder. På den annen side kan en bedre og mer sikker veg lede til endret organisering og være en nødvendig forutsetning for videre satsing og omstilling til mer moderne produksjonsformer. Kystlokalisering og sjøtransport har vært utgangspunktet for verfts- og maritim industri, men dagens produksjonsmønster er i økende grad basert på underleveranser, just-in-time-produksjon og bruk av landtransport. Her er vi ved et kjernepunkt. Selv om endringer i disse næringene i liten grad kan knyttes direkte til vegforbedringer, kan forbedringene, spesielt økt fleksibilitet og regularitet, oppleves som nødvendige for opprettholdt drift og videre satsing/ omstilling i disse næringene.
For maritim industri og offshoreaktiviteter er inntransportene ofte kritiske. Det er økt bruk av vegtransport. Stadig større elementer går på veg og transportene blir billigere. Bedriftene har et større mangfold av underleverandører og mer konkurranse blant disse. Et eksempel på lokaliseringsbeslutninger som følger av bedre vegtilbud er at Honningsvåg nå benyttes til oljeomlastning og til mannskapsbytter for russiske skip fordi det nå er mulig å komme til med trailere med utstyr og mannskap på buss.
For eksport av fersk fisk er det også viktig med en god regularitet og sikkerhet for å nå markedene i tide. Vintersikker veg (Florø) og fergeavløsning (Bømlo, Stord og Nordkapp) har bidratt til den nødvendige transportkvalitet som eksport av ferskvare krever. Sentralisering av slaktevirksomhet og slakting just-in-time er også blitt mulig. Mulighet for ferskfisk-eksport bidrar også til at det oppnås høyere kilopris.
Turistnæringen i Nordkapp har ikke merket endringer i antall besøkende på grunn av fastlandsforbindelsen. Bortfall av ferge skaper imidlertid jevnere flyt av turister til/fra regionen og gir mindre stress for turistene og de ansatte i turistnæringen. Det er også blitt mulig å trekke til seg større grupper med fly via Alta og å utvikle nye turistprodukter for disse. Hovedfunn fra casestudiene er gitt i tabell 1.
Tabell 1. Hovedfunn i casestudiene
TØI rapport 1065/2010
Referanser:
Kvinge, B. A. og Eriksen K. S. 2004. Lokale næringsøkonomiske virkninger av vegutbygging. TØI-rapport 717.
Lian, J.I. og Rønnevik, J. 2010: Ringvirkninger av store vegprosjekter i Norge. TØI-rapport 1065.
DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!
Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.
Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen