Skal Hurtigruten fortsatt frakte gods, må det finnes et mottaksapparat på land i de havnene der godset lastes og losses. I endel havner hevder skipsekspeditørene at det ikke lenger er regningssvarende å opprettholde en slik virksomhet, og Finnmark fylkeskommune har bedt om å få undersøkt hvorvidt man er i ferd med å miste Hurtigrutens mottaksapparat på landsiden i Finnmark
Hvorfor skal vi la mennesker reise langt med tog når det er mye bedre for både miljøet og nasjonaløkonomien å la dem kjøre buss? Og hvorfor skal gods sendes langt med lastebil når jernbane og skip kan gjøre jobben mindre energikrevende og billigere?
Redaktør Are Wormnes har en meget interessant og tankevekkende artikkel i Samferdsel nr. 4: ”Har vilje og evne til å bli Oslos containerhavn”. Göteborg havn håndterer bl.a. 800.000 TEU (20-fots containere) årlig og trafikken vokser, mot Oslos 170.000, ned 7000 siste år.
Antall personskadeulykker innen Statoils fartøyvirksomhet ble redusert med 84 prosent fra 2001 til 2005. En ny sikkerhetskultur basert på medvirkning, samarbeid og gjensidig forståelse for hverandres arbeidssituasjon må tilskrives det meste av æren for dette resultatet.
Göteborgs Hamn AB er stor og har ambisjoner om å bli enda mye større. Havnen er spesialisert for containerhåndtering og sender nå en raskt økende andel av containerne videre med tog istedenfor bil. Göteborgs havn vil gjerne også være Øst-Norges hovedhavn.
For hver krone som sprøytes inn i Redningsselskapets virksomhet, gir det fire kroner tilbake til samfunnet i form av sparte liv og lidelser, bergede fartøy og unngåtte miljøødeleggelser. Det aller meste av Redningsselskapets inntekter kommer fra lotteri og spilleautomater.
En ”nullvisjon” aksepterer ulykker, bare de ikke er så alvorlige at de går på liv og helse løs. En ”nullfilosofi”, derimot, aksepterer ikke noen ulykker. Begge begrepene markerer en klar prioritering av sikkerhet. Likevel er det ikke gitt at de får noen reell betydning når de settes ut i livet.
Gratis ferger kan gi befolkning og næringsliv langs kysten en årlig gevinst på mellom 1,6 og 1,7 mrd. kr. Tiltaket vil sannsynligvis innebære et årlig samfunnsøkonomisk tap på rundt 500 mill. kr. Samtidig vil målsettingen om å få mer av godset over fra vei til sjø bli vanskeligere.
Analyser som SINTEF og norske industriselskaper står bak, viser nå at det er lønnsomtå frakte fersk fisken med middels hurtige godsbåter til havner på Kontinentet i stedet for med lastebil. – Forutsetningen er at det etableres et tett og forpliktende samarbeid mellom fiskeeksportører, rederier og andre aktører, sier Torgeir Edvardsen ved SINTEF Fiskeri og havbruk.
Det nye ferjetakstregulativet som er under utprøving, hvor det kun betales for kjøretøyene og passasjerene reiser gratis, har møtt mye motstand. Dersom automatisk betaling med AutoPASS-brikken skal kunne innføres på ferjene, er det imidlertid nødvendig med et slikt enhetlig takstsystem, skriver Erik Amdal og Morten Welde i denne artikkelen, og mener det nye takstsystemet innebærer mange fordeler.