Du er her

Utlendingene svikter Norge

Antallet utenlandske turister i Norge har vist en nedadgående trend de siste tre år viser tall fra Transportøkonomisk institutt. Forretningstrafikken og dagsturismen har holdt seg nogenlunde stabil, mens trafikken med cruiseskipene øker.

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Av Arne Rideng

Det var om lag 4,3 millioner utlendinger på besøk i Norge i løpet av år 2000. Av disse nøyde 1,2 millioner seg med et dagsbesøk, mens de øvrige 3,1 millioner besøkende overnattet en eller flere netter i Norge. Disse tallene inkluderer ikke rikspendlere som har sitt arbeid i Norge, men bor i et annet land. De inkluderer heller ikke de om lag 200 000 utenlandske passasjerene på cruiseskipene som anløp en eller flere norske havner sommeren 2000.
Gjesteundersøkelsen 2000, som nå er offentliggjort av Transportøkonomisk institutt, gjør det mulig å studere den totale reiselivstrafikken fra utlandet til Norge i de tre siste årene. Hovedinntrykket for denne perioden er at ferietrafikken går ned, forretningstrafikken og dagsturismen er noenlunde stabil, mens trafikken med cruiseskipene øker.

Figuren viser at de fleste utlendingene som kommer til Norge velger å bruke bil på reisen, men mange bruker også fly. Bilfergene fraktet 670 000 utenlandske overnattingsgjester ut av Norge, av disse reiste 100 000 med turbuss. Litt over en million overnattingsgjester krysset grensen i bil på veg ut av Norge på en av grenseovergangene mot Sverige og Finland, mens 250 000 brukte turbuss. Om lag en million utenlandske flypassasjerer og 80 000 besøkende togpassasjerer gjør bildet komplett.

Totalt sto utenlandske gjester for 21,7 millioner gjestedøgn i 2000. Tyskland er det største markedet for norsk reiselivsnæring og har hele 25 prosent av antall gjestedøgn. Nabolandene Danmark og Sverige har også høye besøkstall. Andre sentrale markeder er Storbritannia, USA og Nederland.Kilde: Gjesteundersøkelsen 2000, TØI rapport 496/2000.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS