Du er her

Statistikktips: Prisene på kollektivtransport økte mer enn bilkostnadene

Kostnadene med å reise med buss i Norge har steget mer enn kostnadene med å bruke privatbil i tidsrommet 1991 – 2002. Størst økning har det imidlertid vært i flyprisene.

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Av Arne Rideng

Den sterke økningen i prisene på flybilletter de siste to – tre årene har fått stor oppmerksomhet i media. I den anledning kan det være aktuelt å se nærmere på prisutviklingen innenfor persontransporten i et litt lengre perspektiv. Som en del av konsumprisindeksen utarbeider Statistisk sentralbyrå delindekser for de enkelte forbruksområder, herunder ulike områder innen transport. Figuren viser utviklingen i perioden 1991 – 2002 for noen slike delindekser sett i forhold til konsumprisutviklingen totalt, også kalt realprisutvikling. En delindeks på 100 i et bestemt år betyr altså at prisutviklingen for dette området har vært lik den generelle prisutviklingen med utgangspunkt i nivået i 1991.

Figuren viser at prisene innenfor området kollektivtransport har steget sterkere enn den generelle prisutviklingen. Realprisene på flybilletter økte med hele 62 prosent i denne perioden, mens togbillettene økte med ni prosent og prisene for buss og taxi under ett med 22 prosent. Det meste av den sterke økningen i flyprisene har skjedd de tre siste årene.

Når det gjelder prisene for den private transporten, er bildet noe mer nyansert. Bilprisene har gått ned tre prosent sett i forhold til den generelle prisutviklingen i perioden, mens prisene på reparasjon og vedlikehold av biler har økt jevnt og ligger nå 27 prosent over nivået i 1991. Prisene på drivstoff til bil steg kraftig i 1999 og 2000, men har senere sunket betydelig. Alt i alt har prisene som gjelder bilkostnader vist en mer moderat økning enn billettprisene for kollektivtransporten.

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS