Du er her

Nok et skritt mot grønnere mobilitet

Toyota har inntil nå alene solgt mer enn 2,3 millioner hybridbiler siden starten i 1997. Nå begynner en ny epoke på veien mot en enda grønnere mobilitet – hybrider som også kan lades fra strømnettet, PHV (Plug-in Hybrid Vehicles).

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

100 Prius PHV skal sette preg på bybildet i Strasbourg de neste tre årene

AV ARE WORMNES, STRASBOURG (TEKST OG FOTO)

I mer enn ti år har Toyota vært helt alene i verden om å ha hybridbiler i sine butikker. Først i det aller siste har også andre produsenter begynt å røre på seg, men bortsett fra Honda kan fortsatt ingen av de andre store produsentene levere et slikt mer drivstoffgjerrig alternativ til tradisjonelle biler. Men de kommer, de har ting på gang. Det tar bare litt tid.

Toyota er overbevist om at hybridløsninger er fremtiden. Innen 2020 skal alle modeller fra denne produsenten ha et hybrid-alternativ, lover Toyotas visepresident, Takeshi Uchiyamada. Allerede senere i år blir storselgeren, Auris, tilbudt som hybrid.

Mange har tvilt på fornuften i Toyotas hybrid-satsing, for hvorfor skal kundene investere i en bil med to teknologisk avanserte og ditto kostbare drivlinjer når en optimalisert diesel- eller bensinmotor i daglig bruk – spesielt hvis landeveiskjøring dominerer – kan oppnå like gode forbrukstall og tilsvarende lave CO2-utslipp for en lavere pris?

Det er en innvending som har vært relevant for Toyota Prius slik den har vært frem til nå. Med både bensin- og elektromotor og et ganske lite batteri som bare lades av bensinmotoren og bevegelsesenergi fra oppbremsing og nedoverbakker, er bensinforbruket ikke egnet til å imponere hvis man sammenligner med moderne dieselmotorer, som blant andre Volkswagen og Peugeot/Citroën (PSA) har satset på frem til nå.

Vi har funnet ut at 80 prosent av turene som foretas med bil i
Europa er på under 20 kilometer. Derfor har vi i denne omgang valgt å prøve ut bilen i stor skala med denne distansebegrensingen for ren elektrisk fremdrift, forklarte Toyotas visepresident, Takeshi Uchiyamada, overfor Samferdsel i Strasbourg

Tror på hybrid fremtid
Toyotas svar er at hybrid-teknologien kan brukes sammen med alle tilgjengelige drivstoffer, også de som fortsatt måtte finnes når det blir kamp om de siste dråpene av bensin og diesel på denne kloden.

Toyotas strategi er å forbruke ressursene med ærefrykt og nøysomhet, noe hybridteknologien skal bidra til, og når man med plug-inhybriden også gjør det mulig å hente krefter fra stikkontakten, vil man langt på vei ha gjort seg uavhengig av bensin og diesel til den daglige småkjøringen.

Men det er fortsatt høyst uklart om dette er noe kundene vil være interessert i, for en plugin- hybridbil vil nødvendigvis måtte bli atskillig dyrere enn en vanlig hybrid fordi den trenger et betydelig større batteri. Og slike batterier er fortsatt svært dyre.

Det er for å finne ut hva kundene vil ha og er villige til å betale for at Toyota med samarbeidspartnere nå drar i gang et treårig, verdensomspennende testprogram hvor i alt 600 oppladbare Priuser deltar. 200 fordeles blant 18 europeiske land, resten skal gå i Japan, Australia, USA og Canada. 10 biler skal gå i Norden, hvorav tre i Norge fra kommende sommer. Erfaringene med Norden-bilene skal evalueres i et prosjekt som ledes av forsker Rolf Hagman på Transportøkonomisk institutt.

Prestisjeprosjekt
Det er knyttet mye prestisje til dette prosjektet, noe som kom tydelig frem gjennom måten det ble dratt i gang på i Strasbourg i slutten av april. Media fra hele verden var fløyet inn til et topptungt arrangement hvor såvel Strasbourg by som Toyota, det franske energiselskapet EDF og ADEME, den franske parallellen til Klima og forurensningsdirektoratet, stilte med sine fremste ledere. Strasbourg var valgt fordi 100 av de europeiske testbilene skal gå der de neste tre årene i tett samarbeid med byens myndigheter og EDF, som har utviklet «intelligente» ladestasjoner som også skal utplasseres og testes. Strasbourg har som ambisjon å bli Europas fremste miljøby og satser stort på å tilrettelegge for miljøvennlig transport.

Kort fortalt er det nye med en Prius PHV, i forhold til en vanlig Prius, at bilen er blitt utstyrt med et mye større batteri (av typen litium-ion, produsert av Panasonic) som alene skal gi bilen en rekkevidde på 20 kilometer. Batteriet kan fullades fra en vanlig stikkontakt (16 Ampère) på halvannen time, og med bensinmotoren i tillegg risikerer man aldri å bli stående i veikanten.

– Vi har funnet ut at 80 prosent av turene som foretas med bil i Europa er på under 20 kilometer. Derfor har vi i denne omgang valgt å prøve ut bilen i stor skala med denne distansebegrensingen for ren elektrisk fremdrift, forklarte Toyotas visepresident, Takeshi Uchiyamada, overfor Samferdsel i Strasbourg.

Dette er ikke hele forklaringen på hvorfor Toyota har valgt en så beskjeden batteripakke i denne omgang. To mil er ikke langt. Men svaret kan langt på vei leses ut av figur 1. Energitettheten i selv de mest avanserte batteriene man kjenner i dag, er så liten sammenlignet med konvensjonelle drivstoffer at batterier for en lengre rekkevidde vil ta for stor plass og trolig både koste og veie altfor mye.

Figur 1. Forholdet mellom vekt, energi og volum for ulike energibærere.

– Hva batteriene vil koste når bilen kommer i salg, kan vi ikke si. Det avhenger av hvor store produksjonsvolumene blir. Men plassen er et problem. Skal vi ha et batteri som rekker i fire mil, blir det dobbelt så stort som et som rekker to mil. Vi tror fortsatt at to mil er tilstrekkelig som et fornuftig kompromiss mellom pris, plass og rekkevidde, sier Uchiyamada til Samferdsel.

Dermed peker han på et av de åpenbare problemene med PHV; konflikten mellom pris, anvendelighet og miljøhensyn. Prius PHV, slik den foreløpig fremstår i testbilene, har mistet 43 liter av den allerede ganske knappe bagasjeplassen som en vanlig Prius tilbyr (se ramme). Skal batteriet bli dobbelt så stort, blir det nesten ikke noe plass igjen til bagasje. Og det bør det nok være i en såpass stor familiebil. Bilen blir også uforholdsmessig tung. Prius PHV er allerede rundt 100 kilo tyngre enn en vanlig Prius på grunn av det større batteriet. Men det er nok for tidlig å trekke endelige konklusjoner med hensyn til endelige vekter og løsninger for produksjonsmodellen som kommer om tre år.

 

Frihet til å velge

Samferdsel var blant de første som fikk prøve Prius PHV i Strasbourg, i køkjøring i by og i strak galopp på motorvei. Vår eneste oppgave var å danne oss et inntrykk av bilen i bruk.

Det mest merkbare, er stillheten – som i en elbil. Ingen motorlyd, og det kan være et faremoment i en by med så mange syklister og fotgjengere som i Strasbourg, for de hører heller ikke bilen når den kommer.

To mil er ikke veldig langt, og vår testtur viste at batteriet ikke klarte denne strekningen heller. Bensinmotoren koblet inn etter drøyt 14 km.

Slik det teknologisk er konstruert, skal batteriet kunne rekke i 20 km., og da er det bare strøm fra batteriet som driver elektromotoren. Bensinmotoren trår til ved ekstra kraftbehov eller når hastigheten overstiger 100 km/t.

Når batteriet er nesten tømt, går bilen over i hybridmodus og kjører som en vanlig Prius inntil den igjen kan lades fra strømnettet.

På testbilene er det ikke lagt opp til noen valgmulighet for føreren – bilen kjører seg først tom for strøm, så overtar hybridsystemet. Det ville nok vært mer fornuftig å la føreren velge selv når han eller hun vil kjøre helt forurensningsfritt. Har man et stykke vei til jobben i byen, kan batteriet være tomt før man kommer så langt – og det er vel først og fremst i byen man ønsker å unngå forurensning og støy?

Toyota oppgir svært lave forbruks- og utslippstall for denne bilen, 0,26 liter på milen gir et CO2-utslipp på 59 gram per kilometer. Men dette kan fort bli både lavere og mye høyere, avhengig av hvordan bilen brukes i det daglige. Med bare småkjøring, kan den kjøre uten å bruke en dråpe bensin. På langkjøring må det nok regnes med betydelig høyere forbruk enn 0,26 (se for øvrig ramme).

Dermed blir det avgjørende spørsmålet for denne og andre, tilsvarende bilers fremtid i Norge: Hvordan skal avgiftene beregnes, og hvor høye blir de?

 

 

DEBATTREGLER I SAMFERDSEL
Har du synspunkter på denne saken, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet! Det du skriver vil i de fleste sammenhenger fremstå som mer interessant og troverdig dersom du skriver under fullt navn. Hold deg til saken, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger. Husk at det du skriver kan bli lest av mange!

Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane, vil bli fjernet.

Vennlig hilsen
Samferdsel-redaksjonen

comments powered by Disqus

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS