Aktuelt

Forsking - Meninger - Reportasjer

Vi må tenke nytt om trafikksikkerhet i byene

Ulik oppfatning av hva som er de største problemene med hensyn til trafikksikkerhet for syklister samt ulik bruk av datakilder, kan være mye av grunnen til ulike oppfatninger om opphøyde sykkelfelt, skriver seniorforsker Torkel Bjørnskau i et tilsvar til Heidi Tomten i Bymiljøetaten i Oslo kommune. Han mener vi må tenke nytt om trafikksikkerhet i byene og inviterer Oslo kommune med på et forskningsprosjekt for å få bedre data om myke trafikanter som grunnlag for dette arbeidet.

Oslo kommune stiller seg undrende til Bjørnskaus påstander om opphøyde sykkelfelt

Vi har merket oss Torkel Bjørnskaus innlegg i Nordre Aker Budstikke og på TØI sine nettsider, hvor han lener seg på tall fra Oslo skadelegevakt, og argumenterer for at opphøyde sykkelfelt bidrar til økt ulykkesrisiko og ikke er en god nok løsning for syklister. Selv om Bjørnskau tar opp flere relevante problemstillinger mener vi at han trekker forhastede konklusjoner og ikke har belegg for å konkludere som han gjør. Bjørnskau overser også en rekke andre faktorer som er viktig for å kunne vurdere om opphøyde sykkelfelt er en gunstig løsning i trafikkerte gater.

 

Mer om opphøyde sykkelfelt 

Det har kommet mange synspunkter og motinnlegg etter mitt utspill om opphøyde sykkelfelt. Det er bra. Det er viktig å få diskutert dette. Dette innlegget publiseres derfor både på facebook-siden til sykkelnettverket, der det er kommet flest kommentarer, og i Samferdsel.

 

Nedgangen i antall drepte i trafikken fortsatte i 2021

Det foreløpige tallet for antall drepte i trafikken i 2021 er 87. Foreløpig tall i 2020 var 95, endelig tall ble 93. Nedgangen i antall drepte i trafikken fortsetter. Vi kan vente en fortsatt synkende tendens i årene som kommer, men må være forberedt på store svingninger fra år til år.

Opphøyd sykkelfelt er en risikofaktor

I en artikkel i Nordre Aker Budstikke (NAB) 21.12.2021 argumenterer jeg for at opphøyd sykkelfelt ikke er noen god løsning, og implisitt at vanlige sykkelfelt er bedre.

Hvorfor ta grep først etter tre år?

KOMMENTAR: «Kunne man innført forskrifter straks, heller enn å vente til våren 2022?» spør Marika Kolbenstvedt og Terje Assum, hhv. forsker og tidligere forsker ved TØI, når de ser med kritisk blikk på ulykker knyttet til elsparkesykler – og på hvor lang tid myndighetene bruker på å iverksette mottiltak.

Nyheter

  • Nye «fartsfeller» virker

    Annerledes fartsdempere. Samferdsels tidligere omtale av fartsdemperne ble publisert 3. desember i fjor.

    NYHET: De nye fartsdemperne som testes ut i Bergen, og som er blitt omtalt i Samferdsel, har fått kjørt seg siden de ble satt i drift 18. desember i fjor.

  • Tunnel erstatter rasutsatt vei

    Rasutsatt vei erstattet. En bit av den gamle og rasutsatte veien som nå er erstattet. «Nå slipper folk i Sogn å kjøre med hjertet i halsen», sa samferdselsministeren i dag. Foto: Statens vegvesen

    NYHET: En fire kilometer lang og rasutsatt del av riksvei 13 Vik–Vangsnes i Vestland fylke er erstattet av en tre km lang tunnel, Goteviktunnelen, samt en opprustet veibit i dagslys.

  • Klargjøring for takeoff

    Flyr, Boeing og dekorasjoner. Se her, sånn skal Flyr-flyene ta seg ut. Illustrasjon: Unfold.

    NYHET: Flyr, det norske flyselskapet under etablering, har valgt flytype og dekorasjoner og i tillegg tatt andre skritt for å starte billettsalg i april og komme i luften med passasjerer i løpet av første kvartal.

  • Fremtidig transport i Nord-Norge under lupen

    Transportløsninger i Nord-Norge. «Transportutfordringene er mange i et område med lange avstander og tøft klima», sier samferdselsminister Knut Arild Hareide om Nord-Norge. Illustrasjonsfoto: Olav Heggø

    NYHET: Virksomheter som ligger under Samferdselsdepartementet skal i de kommende par årene vurdere hvilke transportløsninger – på vei, bane og sjø samt i luften – det bør satses på i Nord-Norge.

Ansvarlig redaktør:  Kommunikasjonssjef Harald Aas, E-post: ha@toi.no  |  Personvern

Designet og utviklet av CoreTrek AS